Fälttävlan
31 juli 2021 08:18

Sverige tappade andra dressyrdagen: ”Bara att se framåt”

OS i TokyoNär dressyren i fälttävlans OS är avklarad har Sverige tappat några placeringar från andraplatsen efter första dressyrdagen.

Sverige tappade andra dressyrdagen: ”Bara att se framåt”
Ludwig Svennerstål såg inte helt nöjd ut med sin dressyr när han red ut från den mäktiga arenan. Foto: Kim C Lundin

Sverige låg tvåa efter första dressyrdagen då de båda OS-debutanterna Louise Romeike och Therese Viklund levererade högklassiga dressyrprogram under fredagen.

Det är en häst som är byggd för att springa fort och inte för att göra dressyr. Ludwig Svennerstål om Balham Mist.

Tidig morgon svensk tid var det dags för Sveriges sista ekipage i fälttävlans OS att göra sin dressyr.

Det var Ludwig Svennerstål och 14-årige, elegante valacken Balham Mist som började med en rak och fin inridning, skolorna i trav flöt på om än lite spänt, ryggningen var avspänd och skritten taktmässig. Galoppfattningen till förvänd galopp var inget problem, men i galoppombytena såg ekipaget inte helt samstämmigt ut och valacken blev spänd. Galoppökningen var lite tveksam.

”Terrängen avgörande”

Det blev 35 straff för ekipaget.
– Det är en stor arena här och min häst är generellt sett lite spänd. Det är en häst som är byggd för att springa fort och inte för att göra dressyr. Och det är därför jag har honom här, i en tävling där jag tror att terrängen kommer att bli väldigt avgörande, säger Ludwig Svennerstål till Svenska Ridsportförbundet.

– Det känns väldigt skönt att dressyren är över. Under förhållandena så är jag ändå nöjd. Nu är det bara att se framåt. Att rida terräng på en riktigt bra terränghäst, det är riktigt kul, fortsatte han.

Jungtokyo
Michael Jung, Tyskland, visade guldform i dressyren. Foto: FEI/Libby Law Photography
Alex Hua Tian
Kinas Alex Hua Tian visade klassen i fälttävlans dressyr och är på bronsplats efter det momentet. Foto: FEI/Libby Law Photography
Tim Price
Tim Price, Nya Zeeland, lyfte sitt lag till bronsplats efter dressyren. FEI: FEI/Libby Law Photography
Townend
Oliver Townend är tvåa individuellt och hans Storbritannien leder inför terrängen. Foto: FEI/Libby Law Photography

Några länder gick förbi Sverige efter dressyren, bland annat Tyskland som hade regerande olympiska mästaren, Michael Jung/Chipmunk FRH sist. Ekipaget levde upp till förväntningarna med en högklassig dressyr. Det blev 21,10 straff och individuell ledning samt en andra plats för tyska laget inför terrängen, som rids under natten mot söndag.

Brittisk ledning

Storbritannien leder fortfarande och Nya Zeeland är trea efter en fin dressyr av lagankaret Tim Price/Vitali. Värdnationen Japan är fyra och Sverige femma.

Det är riktigt tajt och jämnt bland toppnationerna och Sverige är bara 4.5 straff från bronset.

Louise Romeike är bästa svensk individuellt med en delad nionde plats, och Therese Viklund är elva. Ludwig Svennerstål är på plats 40.

Lag

Individuellt

Detaljerade resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden