Fälttävlan
30 juli 2021 10:31

Halvtid i fälttävlans dressyr – Sverige på medaljplats

OS i TokyoAndra delen av fälttävlans dressyr på OS i Tokyo är avklarad, och de svenska fälttävlanstjejerna har levererat.

Halvtid i fälttävlans dressyr – Sverige på medaljplats
Rosalind Canter och Laura Collett i Storbritanniens favorittippade lag. Foto: FEI/Christophe Taniére

Under natten mot fredagen gav Therese Viklund Sverige en smakstart i fälttävlans-OS.
– Det kändes jätteroligt. Jag tycker att hon gjorde ett väldigt bra test. Hon kan ibland skämta till det lite både här och där, men jag tror att hon kände allvaret i dag så hon var med mig hela vägen, sa Therese Viklund till Svenska Ridsportförbundet efter sin ritt.

I andra delen pågår nu och tredje delen av dressyrmomentet med bland annat Sveriges Ludwig Svennerstål rids under natten mot lördag.

Indiens Fouaad Mirza, som tävlar individuellt, visade en högklassig dressyr tillsammans med Seigneur. Det gav 28 straff och petade ner Therese Viklund på resultatlistan.

Danmarks Peter Flarup tillhör dem som tävlar individuellt. Hans dressyrtest med Fascination, som har Sverigekändisen Favorit Ask som pappa, var inte helt avspänt och det blev en miss i ett byte. Ekipaget fick 33,60 straff.

Det är första gången Thailand har ett lag i fälttävlans OS. Landets Weerapat Thapitakanonda och 10-åriga irlandsstammade Carnival March hade en uppvisning där hästen inte var helt mjuk i sidorna. Det blev 38,20 straff.

Miss för Storbritannien

Laura Collett visade – precis som sin lagkamrat Oliver Townend – att Storbritannien tänker vara med i medaljkampen. Tillsammans med London 52 visade hon ett energisk program, men det blev ett dyrbart misstag i ett byte. Ekipaget fick 25,80 straff och lade sig på fjärde plats.

USA:s rutinerade Phillip Dutton och elegante Z slutade på 30 straff och såg inte helt nöjd ut när han skrittade ut från banan i ett regnigt Tokyo och analyserade ritten tillsammans med svenske Erik Duvander – USA:s förbundskapten i fälttävlan.

Australien har haft det lite tufft, redan före OS blev det klart att OS-uttagne Chris Burton fick strykas på grund av en skada hos hästen Quality Purdey. Reserven Kevin Mc Nab gjorde inget optimalt dressyrtest och slutade på 32,10 straff.

China, som gör debut med lag i OS i fälttävlan, började starkt med lagets Alex Hua Thin som fick 23,9 straff under natten till fredagen. Lagkamraten Sun Huadong kom inte upp till samma kvalitet, visade en spänd ryggning och missade ett byte. Det blev 35,20 straff.

Polen har förlorat sitt lagankare i samband med hästbesiktningen. Lagets OS-debuterande Malgorzata Polcybulska och Chenaro 2 gjorde ett test där hästens tunga ofta inte var på plats.

Louise Romeike och Cato (HOLST val f 2004 e Contendro I-Heraldik xx, uppf J ZG Schmidt och S Naumburg, äg Hinrich, Susanne och Louise Romeike) visade en rak och fin inridning med flotte Cato. Det blev lite ojämn uppställning i halten före ryggningen. Ekipaget utstrålade harmoni och visade en bra skritt. Fattningen till förvänd galopp var bra liksom de påföljande två galoppombytena. Galoppslutorna var klart godkända och galoppombytena fortsatte att sitta. Det blev 28,00 straff och plats 7, precis före Therese Viklund.

 

Det blev en missräkning för favorittippade Tyskland när regererande världsmästaren Sandra Auffarth och Viamant du Matz fick några ordentliga missar. Det blev 34.10 straff och en placering långt ner på listan individuellt.

När två ekipage i varje lag har gjort sitt leder Storbritannien och Sverige är tvåa. Individuellt är Romeike delad sjua och Viklund nia.

Sista tredjedelen i startfältet gör sin dressyr under natten mot lördag, svensk tid. Det är Ludwig Svennerstål som går ut sist för Sverige.

Discovery+ sänder mellan 1.30 och 10.30 därefter tar kanal 9 över

Individuella starttider och resultat

Lag

Regler

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden