Fälttävlan
13 oktober 2019 16:07

Sverige tog hem totalsegern i Nations Cup

Nations Cup-finalDen avslutande tävlingen i Nations Cup-serien blev ingen höjdare för svensk del, resultatmässigt. Men tack vare att laget tog sig i mål och de andra nationernas resultat i Boekelo kunde Sverige ändå ta hem totalsegern i Nations Cup-serien.

Sverige tog hem totalsegern i Nations Cup
Hanna Berg och Quite Survivor var felfria på hinder i lördagens terräng, och även i den avslutande banhoppningen. Foto: FEI/Libby Law Photography

Ställningen i FEI Eventing Nations Cup inför den avslutande omgången hade Sverige i ledning på 435 poäng, strax före Italien på 425 poäng. Därefter var avståndet något större ner till Schweiz, Nederländerna och Storbritannien.
Sverige var långt efter täten i den sista deltävlingen, där det till slut blev en tionde plats bland de tolv lagen till start. Men i totalen gällde det att Storbritannien fick bli som bäst tvåa för att Sverige skulle ta hem serien, vilket gick vägen – de slutade femma vilket gjorde att Sverige står som totalsegrare i Nations Cup-serien 2019.

Det stod även en OS-plats på spel – den biljetten gick till Schweiz. Sista deltävlingen vanns av Tyskland, före Australien och Japan. Individuellt toppade Storbritanniens Laura Collett med London 52. Bakom Sverige i totalen slutade Italien tvåa, före Storbritannien.

Inga svenska topplaceringar

Hanna Berg blev bästa svenska ekipage på 42:a plats, efter en felfri hoppning inom tiden. Quite Survivor såg ut att vara på hugget och tog sig an banan i ett bra tempo – fram till tvåkombinationen fick Hanna använda rösten ordentligt för att få valacken att komma tillbaka. Men alla bommar låg kvar och det var en mycket nöjd ryttare som korsade mållinjen.

Anna Nilsson Boekelo Fei
Anna Nilsson och Candy Girl drog på sig tre vägringar i terrängen, men fick rida för laget i den avslutande hoppningen. Foto: FEI/Libby Law Photography

För Anna Nilsson, som blev utesluten i gårdagens terräng men som ändå fick starta som lagekipage, blev det ett nedslag med Candy Girl på en oxer i en i övrigt bra runda.
Tredje lagryttaren Viktoria Carlerbäck hade sin rutinerade Zlatan i holding box under morgonens veterinärbesiktning, men fick tummen upp vid ombesiktningen. I hoppningen blev det en nätrullare på en bred oxer samt två tidsfel.

Test av OS-formatet

Nations Cup-finalen var även ett första test av det nya OS-formatet – som ska användas nästa år i Tokyo – där endast tre ekipage rider i laget. I Boekelo fick även ett fjärde reservekipage starta och rida hela tävlingen individuellt, vilket gav förbundskaptenerna möjligheten att byta ut ett lagekipage om något av de ordinarie ekipagen skulle bli uteslutna eller bryta tävlingen. Under OS kommer dock inte reservekipaget att få starta hela mästerskapet utan bara hoppa in om ordinarie lagryttare inte kommer till start eller kan fullfölja.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden