Avel
19 februari 2018 19:00

SWART-röstningen – så här går den till

ReglerTre veckor av årets SWART-projekt har gått, och under denna period har det dykt upp frågor om hur framröstningen av årets vinnare egentligen fungerar. Ridsport har gjort en djupdykning och kollat upp årets regler.

SWART-röstningen – så här går den till
Förra året fick Therese Nilshagen ropa in ett SWB-föl tack vare SWART. I år får en annan ryttare den möjligheten. Foto: Roland Thunholm

I fjol samlade Swedish Warmblood And Riders Trust (SWART) ihop pengar till ett SWB-föl åt dressyrryttaren Therese Nilshagen. Projektet blev mycket uppmärksammat och uppskattat, och Therese valde till slut Portofino MVG vid elitfölsauktionen.

Årets projekt har ett annat upplägg än premiäråret. Till en början uppmanades allmänheten att nominera duktiga svenska ryttare som skulle passa som mottagare till en SWB-häst. Bland ett 40-tal inkomna förslag valdes 24 kandidater ut, som alla presenteras på SWART:s hemsida.

Syftet med hela projektet är att stärka svensk SWB-avel och uppmuntra duktiga svenska ryttare. Malin Myrman från SWART berättar att deras ambition inte bara består av att en ryttare ska sponsras med en ny häst, utan även att uppfödarna ska få möjlighet att se vilka duktiga ryttare det finns i landet.
– Vi vill lyfta fram att de här ryttarna finns och även om man inte vinner får alla de här 24 ryttarna en chans att marknadsföra sig, förklarar Malin.

Varje röstningsperiod är en vecka lång och pågår med start söndag kl 00:01 till lördag 24:00. Man röstar på sin favoritkandidat genom ett SMS (kostar 6 kronor) eller via webb-röstning på SWART:s hemsida (kostar 10 kronor på grund av högre kostnader). Varje söndag klockan 18:00 presenteras veckans etappsegrare på SWART:s Facebook-sida. Även den ryttare som fått minst röster under perioden offentliggörs genom att denna gråmarkeras på SWART:s hemsida.

Ingen ryttare åker ut under de här veckorna och inga andra resultat än etappsegraren eller veckans gråmarkerade redovisas.
– Vi vill göra det så spännande som möjligt, förklarar Malin om upplägget, och tillägger att de inte vill ha någon ”Idol-omröstning” där en nominerad åker ut varje vecka.

Det finns två regler som gör att tävlingsmometet blir extra spännande:

Gråmarkerad kandidat: Varje vecka är det en ny, unik kandidat som gråmarkeras. Det innebär att det är den kandidat av de som sedan tidigare ej gråmarkerats med minst röster under den gångna veckan som blir gråmarkerad – man kan inte gråmarkeras två gånger.

Etappsegrare: Den kandidat som utses till etappsegrare kan inte vara någon av de kandidater som har blivit gråmarkerad. Etappsegrare blir alltså den kandidat som inte varit gråmarkerad som fått flest röster under den gångna veckan. En gråmarkerad kandidat kan därmed vara den kandidat som egentligen får mest röster under en period, utan att det framgår av resultatet.

I den allra sista röstningsomgången kommer två kandidater att mötas – den som utses till etappsegrare sista veckan mot den som fått flest röster totalt under alla veckor. Är detta en och samma kandidat blir det de två kandidater som fått mest röster totalt som ställs mot varandra.

När det slut har utsetts en vinnare startas en donationskampanj på liknande sätt som till Therese Nilshagen förra året. Exakt hur inköp och överlämnande av SWB-hästen kommer att ske till vinnaren är inte helt fastställt.
– Men vi har tid på oss att fundera inför auktionerna, förklarar Malin.
Att det blir en auktion som hästen köps på är dock viktigt – både för att det då blir en selekterad individ som ropas in och för att det ska vara fullt synligt vem det är som får pengarna och hur mycket det är. Däremot är det inte helt säkrt att det måste vara en fölauktion som hästen köps in på.
– Är det en hoppryttare som vinner är det möjligt att det kan bli tal om en äldre häst, berättar Malin.

SWART:s hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden