Avelsnyheter
7 december 2019 17:49

SWB-sto visar klassen i femstjärnigt

Internationellt11-åriga, svenskfödda hopphästen Cassandra, har börjat dyka upp i prislistorna på de riktigt stora tävlingarna - nu senast i en 1,55-klass på det femstjärniga meetinget i Paris. Och hemma i Sverige följer Malin Sääf sin uppfödning noga. "Jag har alltid känt att hon har det där sista", säger hon.

SWB-sto visar klassen i femstjärnigt
Cassandra och Paris Sellon på GCT-tävlingar i Frankrike 2017. Foto: Stafano Grasso

Det var i fredagen 1,55-klass på det femstjärniga meetinget med Riders Masters Cup i Paris som Paris Sellon, USA, och svenskfödda Cassandra (SWB sto f 2008 e Caressini L-Cardento, uppf Horsemark AB, äg Willow Grace Farms) tog hand om en tiondeplacering i den 38 ekipage stora klassen.

Hon är kanske inte alltid den flashigaste hästen, men jag har alltid känt att hon har haft det där sista. Malin Sääf om sin uppfödning Cassandra.

En som har koll på stoets framgångar är hennes uppfödare, Malin Sääf.
– De två är en bra kombination de två i hop, Paris rider Cassandra väldigt bra och det känns som Cassandra gör allting för henne, säger Malin Sääf som själv tävlade skimmelstoet under unghästiden, bland annat på unghäst-VM.

– Jag har koll på vad Cassandra gör hela tiden. Det är roligt, fortsätter Malin Sääf som arbetar på Kingland och har sin bas i Lerum.

Cassandras mamma Siden (e Cardento-Favorit) var en present till Malin Sääf från hennes mamma. Då var Siden två år och tanken var att hon skulle bli tävlingshäst.

Framgångsrik avel

Men efter en skada som orsakades av en spark blev det aldrig tävlingshäst av Siden, men i avelsboxen har hon varit framgångsrik.

Förutom Cassandra har Siden ytterligare två avkommor,  Kaspara (sto f 2009 e Hip Hop) och Lucille (sto f 2007 e Lucky Point HE) som tävlar internationellt. Kaspara tävlas av USA:s Lucy Deslauriers och Lucille har gått via Erika Lickhammer till USA:s Jacqueline Ward.
– Cassandras mamma är mitt enda avelssto, så man får ju säga att det har gått bra, säger Malin Sääf.

Malin Sääf när hon själv tävlade Cassandra.
Malin Sääf när hon själv tävlade Cassandra. Här på unghäst-VM.

Siden har fått elva föl, två dog tidigt. Nästa år är hon 19 år och efter att gått tom några år är hon dräktig med Copy Cat.
– Jag har tre av hennes avkommor kvar och en av dem är också dräktig, säger Malin Sääf.

Sålde halva hästen

Hon sålde halva Cassandra till Ashford Farm som 7-åring. Både Marlon Modolo Zanotelli och Angelica Augustsson Zanotelli tävlade stoet innan hon såldes till brittiska legendaren John Whitaker och sedan hamnade hos 27-åriga Paris Sellon 2016.
– Paris är inte jätteerfaren. Hon och Cassandra har kommit dit de har har tillsammans, säger Malin Sääf.

Förutom 1,55-placeringen i Paris var Cassandra nia i en 1,50-klass på det femstjärniga världscupmeetinget i spanska Madrid nyligen, ekipaget har också varit med i Global Champions League.

Malin Sääf beskriver sin framgångsrika uppfödning som ”speciell”.
– Hon är speciell som många bra hästar, lite egen och var väldigt orädd som unghäst. Hon har en bra inställning, det har aldrig känts svårt med henne inne på banan. Hon är kanske inte alltid den flashigaste hästen, men jag har alltid känt att hon har haft det där sista. Och så är hon otroligt fin att rida, säger Malin Sääf.

Resultat, 1,55-hoppning Paris

Här finns filmer från Cassandras starter i Global Champions Leauge.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden