Fälttävlan
7 juli 2020 16:54
Ridsportplus

Test av nya flaggregeln i terrängen

Nya reglerPå Stora Wäsbys tävlingar i fälttävlan under helgen som gick testades den nya flaggregeln i de högsta klasserna - en regel som innebär att ett ekipage som river en flagga på ett terränghinder drar på sig sju straff. "Jag tycker det fungerade bra", konstaterar överdomaren Ulf Stålborg.

Test av nya flaggregeln i terrängen
Den nya flaggregeln testades på Stora Wäsbys tävlingar i helgen. Här bild på hinderflagga från VM i Tryon 2018. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Planen var att under våren testa den nya flaggregeln på fem testtävlingar, där Stora Wäsbys skulle varit den sista. Men efter att flera av tävlingarna blivit inställda, blev helgens tävling den första testtävlingen. I Stora Wäsbys tvåstjärniga klass på häst, CCN2*-S, var det fyra av de 28 ekipagen till start som drog på sig sju straff för riven flagga. Bland ponnyerna i den enstjärniga klassen, CCNP1*-S, var samma siffra noll.

  Ulf Stålborg, som sitter i Ridsportförbundets banbyggnadsnämnd, var överdomare och teknisk delegat på tävlingen. Han konstaterar att de visserligen inte har hunnit analysera utfallet på helgens tävling, men att den nya flaggregeln fungerade bra.
  – Det blir klarare och det är mycket enklare för domarna att döma – faller flaggan blir det sju straff. Annars måste man snabbt bedöma om hästen var på rätt sida, konstaterar han.

  ”Nödvändig regel”

  Beslut om rivna hinderflaggor har orsakat en del protester på internationella tävlingarna, och även på vissa svenska.
  – Då ska ärendet handläggas efteråt – vem är intresserad av att tv-sända en sport där man får veta vem som vann först dagen efter? Så min bedömning är nog att det är nödvändigt med en sådan här regel.

  Det ska nu utvärderas om det är just sju straff som ska gälla, eller någon annan straffsats.
  – Som det ser ut nu så påverkar inte sju straff kvalresultaten så mycket, straffen sattes nog med tanke på att det skulle gå att kvala ändå – även om man har petat ner en eller två flaggor, konstaterar Ulf Stålborg.

  Diskuterar bredare hinder

  Det är främst på smala hinder i terrängen som ekipagen river flaggor. Ulf Stålborg berättar att man nu även diskuterar att göra smalhindren lite bredare, för att inte få för många rivna flaggor.
  – Den diskussionen pågår fortfarande i banbyggnadsnämnden och fälttävlanskommittén, säger han.

  Problemet med ekipage som hoppar på fel sida av flaggan och dessutom river flaggan kommer dock att finnas kvar.
  – Ja, där gäller det att hinderdomaren sitter rätt för att kunna se det, så att ekipaget i det fallet får hoppa om hindret. Bara för att man inför den här nya flaggregeln försvinner säkert inte alla protester, men många och det kommer att bli lättare att få fram en segrare tror jag.

  Bland ryttarna på Stora Wäsbys tävlingar kom det inte fram några klagomål på flaggregeln.
  – Jag tror att när man har fått prova det lite mer så kommer man inse fördelarna med systemet, att det blir lättare att döma, avslutar Ulf Stålborg.

  Resultat Stora Wäsby Fältrittklubb

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden