Ponny
12 juli 2018 16:59

Tight strid om ponnyernas GP-seger

FalsterboIngemar Hammarström var sugen på en ytterligare GP-seger i Falsterbo, och det var en tight strid om förstaplatsen.

Tight strid om ponnyernas GP-seger
Det blev en tight strid om förstaplatserna i ponnyernas Grand Prix i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Stora hoppbanan kantades av en stor publik när ponnyryttarna skulle göra upp om segern i NAF Five Star Magic Pony Grand Prix. Startordningen bland de 13 ryttarna avgordes under onsdagens kvalklass, som vanns av Mathilda Bohlin på Miclas Aristocrat och därmed startade sist (bilder på alla ekipage i kvalet hittar du här).

Klassen reds över Msv A-hinder med en grundomgång och omhoppning.

180712_falsterbo_rolandthunholmimg_0227
Anna-Sofie Dahle och Toftegaardens Indi-Go var i finfin form. Foto: Roland Thunholm

Första felfria ryttare var danska Hanna-Sofie DahleToftegaardens Indi-Go, som tog sig an den stora banan utan till synes utan några större svårigheter. Hon följdes av Ida SelinOldrock Megan som satte en ytterligare nolla och därmed säkrade omhoppning i klassen.

Tredje nollan satte Izabelle StolthRiver Casanova, och hon följdes strax efter av Moa BehrensShavagh Boy, som fick publiken att susa till när hon slog i näst sista hindret men där Moa hade turen på sin sida och bommen låg kvar.

180712_falsterbo_rolandthunholmimg_0338
Frida Karlsson och Tinnerath Lad. Foto: Roland Thunholm

EM-ryttaren Anna HästbackaVeni Vidi Vici hade inte några problem att ansluta till de felfrias skara, precis som sin EM-kollega Fanny Kullmyr Vox Pop de L’aulne, samt Sally WiknerMystic Impact. Nollorna fortsatte ramla in och även Frida KarlssonTinnerath Lad red felfritt i grundomgången.

180712_falsterbo_rolandthunholmimg_0345
Ingemar Hammarström och Ocean Des As red till stort publikstöd. Foto: Roland Thunholm

Fjolårsvinnaren – och mer eller mindre hemmaryttaren – Ingemar Hammarström och Ocean Des As levererade till publikens jubel en felfri runda, och likaså kvalvinnaren Mathilda BohlinMiclas Aristocrat – både uttagna till årets svenska EM-lag. Totalt var det tio ekipage som nollade i grundomgången – nio svenska ryttare och en dansk.

I omhoppningen satte Hanna-Sofie Dahle ytterligare en säker nolla, och tiden 35,25 sekunder skulle visa sig räcka långt. Ida Selin åkte på en rivning, och Izabelle Stolth var första svenska ryttare att utmana danskan med en felfri omhoppning, men hon landade på 37,98 efter Hanna-Sofie och gick in på en andra plats.

Även Moa Behrens och Anna Hästbacka nollade men hade långsammare tid än ryttarna i ledning. Fanny Kullmyr satsade rejält och lyckades trots bakutsparkar klämma in sig på en andra plats efter sin ritt med 38,46, som fortfarande hade danska Hanna-Sofie Dahle i täten. Sally Wikner fick en rivning, men Frida Karlsson nollade och gick in på en andra plats med 35,98 när två ryttare återstod.

180712_falsterbo_rolandthunholm_ingemarhammarstrom
Snubblande nära seger för Ingemar Hammarström. Foto: Roland Thunholm

Publiken skrek av jubel när Ingemar Hammarström satte sin andra nolla i klassen, och det var snubblade nära att han tog över segern. Men tiden 35,33 var var åtta hundredelar långsammare än Hanna-Sofies.

180712_falsterbo_rolandthunholmimg_0362
Mathilda Bohlin och Miclas Aristocrat var på väg mot en ny seger, men rev sista hindret. Foto: Roland Thunholm

Kvalvinnaren Mathilda Bohlin var sist ut och red så grästuvorna rök och såg ut att ta hem även finalsegern, men på allra sista hindret föll en bom och grusade segerplanerna. Tiden 33,51 var det dock ingen annan ryttare som kunde matcha.

Det blev dansk seger genom Hanna-Sofie Dahle, Ingemar Hammarström slutade tvåa och Frida Karlsson blev trea.
– Det kändes jättebra, banan var superfin och inte så väldigt teknisk, tyckte Hanna-Sofie
– Min ponny hoppade väldigt bra och var fokuserad.

180712_falsterbo_rolandthunholma74q0262
Hanna-Sofie Dahle och Toftegaardens Indi-Go tog hem segern. Foto: Roland Thunholm
180712_falsterbo_rolandthunholma74q0301
Det härliga ärevarvet med Hanna-Sofie i topp. Foto: Roland Thunholm

Hanna-Sofie är 16 år gammal och har ridit danska mästerskapen tidigare på sin ponny och vunnit Grand Prix-hoppningen vid Baltic Cup. Nu är de uttagna till danska EM-laget, och det blir första gången Hanna-Sofie rider EM.

Andraplacerade Ingemar Hammarström, 15 år, tyckte det kändes lite surt att bli snuvad på segern med åtta hundradelar, men samtidigt vädligt nöjd med klassen.
– Klart att man vill vinna, men jag är ändå nöjd med hur han hoppade och allt.
Ingemars EM-ponny ”Olle” är vanligtvis stationerad i Tyskland hos Holger Hetzer, och nu inför EM åker Ingemar dit varje eller varanna helg när de inte är och tävlar i Falsterbo.
– Jag brukar åka till Tyskland några dagar i förväg och träna inför tävlingar och så.

Inför reality-serien ”Familjen Hammarström” följs Ingemar Hammarström av ett filmteam som dokumenterar mycket av det han gör, men han tycker inte att uppmärksamheten med filmteamet bekommer honom så mycket längre.
– Just nu börjar jag känna mig ganska van men det känns ändå lite konstigt, men det går bra, säger Ingemar med ett stort leende.
Nästa tävling för Ingemar blir någon nationell tävling i Tyskland, innan det bär av til EM.

För tredjeplacerade Frida Karlsson, 16 år, var Falsterbos Grand Prix en speciell tävling – det här var troligen ekipagets sista tävling tillsammans.
– Tanken är att han ska säljas, säger Frida om sin ponny.
Den kommande försäljningen bjuder på blandade känslor för Frida.
– Det känns både också, men när man har bestämt sig så har man ändå gjort det så det var jätteskönt att kunna avsluta på detta sätt.

180712_falsterbo_jennyschwielerstaafimg_8752
Frida Karlsson, Hanna-Sofie Dahle och Ingemar Hammrström var de tre toppryttarna i Falsterbos ponny-GP. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden