Världen
16 oktober 2020 09:41

Tillstånd dras in för OS-ryttare efter hård ridning av ponny

BrasilienFallet med den brasilianske OS-ryttaren som red familjens lilla ponny på ett hårt sätt har nu gått vidare i några rättsliga instanser. Händelsen filmades och väckte starka reaktioner.

Tillstånd dras in för OS-ryttare efter hård ridning av ponny
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och hästen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild: Roland Thunholm

Dressyrryttaren, som har OS-meriter, skulle ”korrigera” dotterns lilla ponny. Detta gjordes med bland annat hårda ryck i munnen av den alltför store mannen sittande på ponnyns rygg. Alltihop filmades och publicerades flera månader senare, i början av augusti.

En annan film visade när ponnyn reds av en annan för stor man som hoppade ponnyn med resultat att ponnyn gjorde ett så kallat rotationsfall och landade på nacke och rygg.

Filmerna fick stor uppmärksamhet i sociala medier och i brasiliansk media och händelsen har nu tagits upp i olika rättsliga instanser.

Gjort en utredning

Brasiliens ridsportförbund har gjort en utredning gäller om ryttaren har gjort sig skyldig till djurplågeri eller inte. Detta berättar Eurodressage.

Förbundet har nu gjort ett uttalande om att det avvisar alla kränkande handlingar mot hästar, men att att det inte har befogenheter att påföra några sanktioner om det inte handlar om gärningar som görs på tävling.

När det gäller det vanliga rättssystemet i Brasilien är det utformat på ett annat sätt än det svenska och djurplågeri räknas som miljöbrott. Det är fortfarande oklart om ovanstående händelser kan anses brottsliga enligt denna lagstiftning.

Indraget tillstånd

Den enda officiella åtgärden som hittills har vidtagits är att arbetslicensen för OS-ryttaren och hans son på den berömda Sociedade Hipica Paulista i Sao Paulo, där internationella tävlingar också brukar hållas, har dragits in.

Internationella Ridsportförbundet, FEI, har enligt Eurodressage tidigare sagt att de ska ta upp fallet, men det är oklart om detta har gjorts.

OS-ryttaren har erkänt gärningen.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden