Dressyr
2 december 2017 16:03

Top 10 är en succé, nu blir det take-off

Dressage Take OffWerth, Dufour, Nilshagen och Jenå, en tung kvartett gav tummen upp för Saab Top 10 dressage och Patrik Kittel andas lättare. Samtidigt presenterade storsponsorn flera nya projekt i sin omfattande satsning. Det blir dressyrens take-off.

Top 10 är en succé, nu blir det take-off
Isabell Werth och Emilio trivs som fisken i vattnet i Friends Arena Foto: Roland Thunholm

Ryttarna hade bara lovord att ge runt den efterlängtade toppfinalen i Friends Arena. Det var en nöjd vinnartrio och arrangerande ryttare som mötte pressen efter att ha fått svettats framför den månghövdade publiken i arenan. Läs klassreferat här.

Isabell Werth inledde  i kraft av sin seger, en hårfin sådan men dock en seger.
– Det är alltid härligt att komma till Sverige, här finns känslan för sporten. Redan förra året var jag imponerad av hela tävlingen. Här har vi verkligen perfekta förhållanden i allt från stall till arena, det är helt makalöst.
– Det blev en spännande klass. Jag hade två små misstag i programmet, kanske jag värmde för länge men jag är jättenöjd med ritten egentligen. Eftersom de sköt starttiden med 10 minuter och jag redan satt i sadeln blev det lite för länge. Det är inte så lätt att rida här för Emilio är mer oerfaren än Weihegold.  På framridningen så hör hästarna allt från mässan intill, det är en erfarenhet de måste göra och det blir trots allt bara enklare framåt. Det blev en fin fajt med Cathrine och hon utmanade mig hela vägen, det är precis så det ska vara, härligt.

Cathrine Dufour var såklart inte helt nöjd med sin ritt.
– Jag gör normalt sett inte tekniska misstag utan det är ovanligt.  När nu Isabell ”gav” mig chansen att slå henne var jag lite arg över att göra fel, förargligt helt enkelt. Jag gjorde ett orent byte i saxen, det var dyrt men det gör jag inte om i morgondagens kür.
– Allt är så perfekt här mycket tack vare Patrik som hjälper till med allt. Det här evenemanget sätter ribban för alla andra tävlingsarrangörer och det är fantastiskt. Nu frågar sig alla, vad kan vi göra för att göra det lika bra som Saab Top 10?
– Jag tvekade aldrig att komma hit egentligen, men jag har alltid haft en liten ”fobi” med storskärmarna för Cassidy är så rädd för dem men det gick vägen. I morse var han skeptisk, på träningen igår gick det bra, jag visste inte vad jag skulle tro.

Therese Nilshagen har än en gång sprängt sitt personbästa men tar allt med ro:
– Jag har premiär på allt här i helgen, tävling i Stockholm är första gången, första inomhusstarten med Dante  på länge, storbildsskärmar, ja allt nästan och det gick fantastiskt. Han tog det väldigt bra tycker jag.
– Det enda jag kan göra för att påverka utgången i den här klassen är att rida bra. Jag ska fokusera på min egen ridning och göra mitt allra bästa men det är ganska svår konkurrens här så vem vet hur långt det räcker.

Patrik Kittel har mycket bråda dagar och mitt i detta ska han fokusera på tävling.
– Jag hade en bra ritt egentligen med två mycket dyra piaffmissar. Jag har kanske lite för mycket att hålla i gång just nu så att det påverkar mitt fokus.
– Jag är bara så glad när jag pratat med ryttarna att det fungerar fint för dem och att de tycker det är lika häftigt som jag med den här tävlingen.

Deja Rt
Patrik Kittel med Deja Foto: Roland Thunholm

Isabell Werth har varit i toppsporten längre än någon annan och hon utryckte tacksamhet mot hela arrangemanget, inte som hon sa ”för att jag måste utan för att jag verkligen vill”.
– Vi har drömt om en top-10-final väldigt länge. Som ryttare så är vi tacksamma mot Ulf Rosengren, Patrik och inte minst Saab som gör en sådan satsning på dressyren, det är helt otroligt. Det är något vi ryttare måste vara tacksamma för och gå in för att ge tillbaka till sporten så mycket vi kan på alla sätt vi kan.

Saab, Presskonferens Den 2 Dec 2017, Sihs
Saabs vd Håkan Bushke, Bo Jenå och Patrik Kittel. Foto: Sara Holmgren

Saabs vd Håkan Buskhe berättade om deras utökade sponsorsatsning framåt under arbetsnamnet ”Dressage Take off”
– Saab sponsrar framförallt för att öka intresset för teknik. Vi behöver anställa 800 personer varje år och vi måste locka teknikintresserade kvinnor till oss, sa Håkan Buskhe.
-Saab vill vara med och utveckla ridsporten och få ridsporten att lyfta mot nya höjder. Dressyren står i fokus för Saabs satsning och syftar till att få fler utövare samt att öka intresset och förståelsen för dressyrgrenen, säger Saabs VD Håkan Buskhe.

Dressage Take Off består i dagsläget av fem olika projekt, några av dem nya och andra som hittat sina former under det gångna året.

– Saab Top 10 Dressage – finalen under SIHS
– Saab Team Sweden Dressage – projekt med seniorlandslagets ryttare
– Saab International Grand Prix Dressage Flyinge – går i september 2018 första gången
– Patrik Kittel Dressage Tour – clinicserie som går landet runt, Helsingborg i januari
– Hållbara Ryttare –

Det utvecklade samarbetet med seniorlandslagets ryttare i Saab Team Sweden Dressage är en ny del av satsningen som presenteras idag. Målet är fler medaljer, gärna av ädlare valör, fler ryttare på topp-10 på världsrankningen och fler svenska ryttare på internationella tävlingar.

– Det känns fantastiskt roligt med en sådan här satsning på dressyren och det kommer att ge oss möjligheter att arbeta både med de stora dragen, men också med de små detaljerna som är så avgörande för att nå ända fram, säger Bo Jenå, förbundskapten i dressyr.

En annan ny del av satsningen är Saab International Grand Prix Dressage Flyinge. Sista helgen i september är Flyinge värd för Saab International Grand Prix Dressage Flyinge, med klasser både för Grand Prix-ryttare och för ungdomsryttare. Tävlingen ger fler ryttare möjlighet till internationell rutin och erfarenhet.
– Det blir allt från junior, YR, U25 samt Lilla Rundan och Grand Prix, berättar Bo Jenå.

– Det är viktigt för Sverige att ha fler internationella tävlingar här, att ha möjlighet att bjuda in internationella domare och låta ryttare som inte tävlat utomlands så mycket få chansen, förklarade Bo Jenå.

Deja Rt
Patrik Kittel och Deja får demonstrera det stora kliv svensk dressyr ska ta med hjälp av storsponsorn Saab. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden