Dressyr, Nyheter
3 december 2017 12:49

Top 10-finalen till Isabell, Patrik och Deja tvåa

UPPDATERADMiljonregn i prispengar är bara en aspekt av den prestigefyllda finalen. Den första historiska segraren blev Isabell Werth med Emilio och Patrik Kittel med Deja satte nytt personbästa och tog andraplatsen.

Top 10-finalen till Isabell, Patrik och Deja tvåa
Segerglädje hos Isabell Werth och Patrik Kittel. Foto: Mikael Persson MiP Media

Saab Top 10 Dressage är en mycket efterlängtad final och arrangörer har stått upp för löftet att ta tio toppekipage till SIHS 25-årsjubileum och Friends Arena. De tio ekipagen red final till kür, bättre söndagsunderhållning går inte att hitta för dressyrentusiaster.

De fem domarna Christopher Umbach, Gustav Svalling, Annette Fransén Iacobaeus, Dietrich Plewa och Susanne Baarup dömde Grand Prix klassen med Svalling som huvuddomare.

I denna klass hade speaker Mats Eriksson med siv Pether Markne som kommentator och tillsammans delade de med sig av intrycken om de fantastiska ekipagen i Top 10 Dressage.

Sammanfattning
En sådan makalös final det blev! Top 10 Dressage höll vad det lovade och pallplatserna gick till Isabell Werth, Patrik Kittel och Helen Langehanenberg. Isabell Werth åker hem med en bild och med 45 000 euro från den här klassen. Ingen ritt var under 75 procent och det var inga glädjesiffror som delades ut utan verkligt gott domararbete från A till Ö. Top 10 Dressage är här för att stanna.

Isabell Emilio Mip
-Publiken här har sådan känsla, när jag fick gåshud i piaffpiruetten själv började de klappa, helt underbart, sa Isabell Werth. Foto: Mikael Persson MiP Media
Patrik Deja Mip
-Åhh så bra, där satt den, sa Patrik Kittel efter sin ritt. Foto: Mikael Persson MiP Media
Helen Damsey Frh
-Jag kunde inte ridit bättre, han gav mig allt, sa Helen Langehanenberg ocn Damsey FRH. Foto: Mikael Persson MiP Media

Klassreferat

Tinne Vilhelmson Silfvén rider Paridon Magi (SWB f -03 e Don Primero- Napoleon, uppf Niclas Magnusson, äg Lövsta Stuteri AB) rider sin fantastiska Queen-kür so är signerad kürskaparen Cees lings, ett veritabelt geni i branschen. Paridon är mer till sin fördel i küren och Tinne har släppt handbromsen, här blev det åka av. Tinne är en av dem som hade haft nytta av DoD-bedömningen då hennes svårighetsgrad är hög. Idag var det helt enkelt ”Så mycket bättre” och när Tinne rider upp i passage på en hand är hela arenan med och klappar dem i mål, underbart!
– Vilken jäkla start och vilken jäkla rider! Så häftigt program Tinne gjorde! Kommenterade Markne.
Totalt blev det ett riktigt kanonresultat för 78,75 procent

Tine Paridon Magi Mip
Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi Foto: Mikael Persson MiP Media

Severo Jurado Lopez rider med nya partnern Deep Impact 3 (Hann f -03 e De Niro- Rubinstein, äg Robert Acs & Aniko Losonczy) till ett verkligt spännande medley med lite ”Lady Marmalade” och lite Santana-guitar. Han gör svåra passageslutor och excellerar med den fina ökade traven som är hästens starkaste rörelse. Severo rättar till sin hatt i skritten, det rockade loss rejält. Galopen rids till mer suggestiva och svepande rytmer med trummor och piano. Hans linjer är enklare än så länge men mellan piruetterna blir det bytesserier trångt lagda. Avslutningen till Queens ”We will rock you” till passage och piaff-vändningar är så häftig och publiken ger honom en riktigt varm applåd.
– Fntastisk häst, så i uppförsbacke, bär sig själv och bär sin ryttare naturligt, den är lite stram i en sida men så fantastiskt riden och allt blir bättre, sa Pether Markne.
Totalt blev det 76,80 procent.

Deep Impact Rt
Severo Jurado Lopez och Deep Impact Foto: Roland Thunholm

Från Moskva kommer Inessa Merkulova med härlige Mister X (Trak f -04 e Egeus, äg Merkulov, Anatoly & Merkulova, Victoria) och de rider till mycket traditionell rysk folkmusik som ”Kalinka” och andra stycken. Det fungerar förvånansvärt bra och Mister X är fint med i sitt program med härligt mycket piaff och passage. Till galoppen blir det dock ”Kalinka” på speed, lite väl bra, men det reparerar Inessa med fint klockspel till sina piruetter. Inessa är lite animerad i sin överkropp i serierna men Mister X är en ren drömhäst. Kanske kan de övertalas att lämna kvar honom i södra Sverige… drömma går alltid.
– Den här hästen kan piaffera hur länge som helst och är helt rätt i sitt element. I galoppen hamnar den lite på framdeln och i handen men behöver bli lite mer självbärig.
Total fick de 77,50 procent efter en verkligt tekniskt stark ritt.

Mister X Inessa Merkulova Rt
Mister X och Inessa Merkulova Foto: Roland Thunholm

Anna Zibrandtsen och hingsten Arlando (KWPN f -05 e Paddox- Mytens XX, uppf  A.J. van ’T Klooster, äg Bregnerödgaard APS) rider till modern, upbeat musik och visar upp en helt annan silhuett i dagens kür. Här är duktiga unga Anna i sitt rätta element och arlando får excellera i det han är bra på. När de galopperar till Ed Sheerans ”Perfect” känns det så modernt och samtida som dressyr någonsin kan bli. Bytena i varje på böjt spår var verkligt jämna och fina. Sista medellinjen rids i piaff och passage till häftiga beats och de gör det såå bra! Vilket fint program de satte, här red framtiden!
– Du är så otroligt organiserad och sitter så fint på häst, dina händer och din inverkan är så bra. Att bli ett med hästen är verkligen något som stämmer in på er två. Idag var han mycket lugnare och allt var bättre, mer rygg och engagemang, härligt, hennes känsla är fantastisk, kommenterade Pether Markne.
Totalt 75,59 procent, och så mycket bättre än i Grand Prix-kvalet.

Arlando Rt
Anna Zibrandtsen och Arlando Foto: Roland Thunholm

Rose Mathisen och hennes godkände hingst Zuidenwind 1187 (KWPN f -04 e OO Seven- Jazz , äg Gränsbo Stuteri & VDL Stud) har ett relativt nytt och mäktigt kürprogram. På EM blev det ingen ritt då bara tre från varje nation får rida men här i Friends Arena gör det sig fin som vacker ljudkuliss. Markörerna accentuerar fint piaff exponerat på medellinjen och vid A och framför domarna vid C. Och som de piafferar – in i kaklet – som en simkommentator skulle sagt, jämnt rytmiskt och verkligt bra lyft både fram och bak, härligt.
– Enormt svåra linjer, många övergångar, otroligt fint program med annorlunda linjer. Den här hästen har inga begränsningar. Idag var det verkligen bättre, så mycket bättre idag, kommenterade Markne.
Totalt 75,2 procent, kändes snålt för så fin ritt.

Zuidenwind Rt
Rose Mathisen och Zuidenwind. ArkivFoto: Roland Thunholm

För undertecknad som hade sin glansperiod under 80-talet är Therese Nilshagens kür på Eurythmics-låtar verklig mumma. Hon levererar dessutom högklassig dressyr  med Gestüt Lodbergens fina hingst Dante Weltino OLD (Old f -07 e Danone 4- Welt Hit II, uppf Bahls, Olaf, äg Dressurpferde Leistungsz + T. Nilshagen). Det är härligt bombastiskt och den svarta hingsten fyller numera ut kostymen väl. Den ridbara takten håller Therese och Dante genom alla rörelser och när fiolen ljuder till piruetten är det tårläge. De gör en rejäl groda i en piruett men för övrigt är det prickfritt och underbart från ökad trav, skolor och piaff. Therese böjer huvudet i halten och jublet brakar lös, fantastiskt.
– Härlig musik, Therese ridning får 12 poäng av 10 möjliga, hon är helt oberoende av sin hand och håller allt i sitsen, vi kan vara stolta att ha en sådan ryttare på väg upp för Sverige, sa Pether Markne.
Totalt blev det 78,69 procent och temporär andraplats efter Tinne.

Dante Weltino Old Mip
Dante Weltino OLD och Therese Nilshagen fick en liten malör i en piruett som blev dyrbar. Foto: Mikael Persson MiP Media

Helen Langehanenberg och godkände hingsten Damsey FRH (Hann f -02 e Dressage Royal- Ritual, uppf Hengsthaltung Kothe, äg BG Leatherdale Farms) tränade under morgonen för Monica Theodorescu och behöll där det positiva humörläget på hingsten. De rider till speciell musik med en ton av irländsk folkmusik över sig, inte hela tiden med en ridbar takt. Damsey och Helen levererar sin förmodligen bästa kür tillsammans till dags dato, de satte alla svårigheter utan problem även om silhuetten ibland blir lite snäv.
– Mer elegant kan det inte bli, red lite effektivare och mer för seger, inledningen var helt fantastisk med piff precis på stället, sa Markne.
Totalt 82,665 procent och det är nytt personbästa för ekipaget, första gången över 80 och det med råge.

Helen Damsey Frh
Helen Langehanenberg och Damsey FRH levererade en helt underbar ritt. Foto: Mikael Persson MiP Media

Isabell Werth och Emilio 107 (Westf f -06 e Ehrenpreis- Cacir x, uppf   ZG Strunk,Heinrich u.Wilhelm, äg Winter-Schulze, Madeleine & IW Pferde GmbH, IW Pferde GmbH) rider för att ta hem segern, äran att bli först på Top 10 tribunen och såklart för de fantastiska prispengarna. Och vilket kürprogram de har, hade det varit DoD-bedömningen hade de haft magnisika poäng på svårighetsgraden. De rider till en rätt märklig mix med ”Uno bambina cara” och en del andra evergreens men det fungerar märkligt bra, det ligger hela tiden en takt i botten och Emilio är spik på. Detta är så otroligt härligt komponerat med ”Ödesymfonin” och sambatoner ovanpå, det borde inte fungera men när ”Triumfmarschen” går till ökad trav då är det bara att kapitulera inför Die Queens storhet.
– Vem är jag att kommentera det här? Isabells förmåga att öppna upp sina hästar och få ut halsen är magiskt, energiskt och avspänt, detta var de bästa piaffpiruetter jag sett, sa en tagen Markne
Totalt 86,675 och solklar ledning för Die Queen och hennes riddare Emilio.

Isabell Emilio Mip
Isabell Werth och Emilio satte personbästa i finalen. Foto: Mikael Persson MiP Media

Patrik Kittel är omslagsgosse för hela evenemanget, han har jobbat hårt med organisationen för tävlingen som blivit verklighet tack vare Ulf Rosengrens visioner och Saabs sponsring.  Han äntrade banan på vackra Deja (SWB f -04 e Silvano- Don Schufro, uppf/äg Marie Harward) till sin underbara ”Isn’t she lovely kür” med Stevie Wonder-låtar. Och idag var piaffen lovely, på stället, bra i antal steg och rytmisk i takten.Patriks program är otroligt svårt med intrikata linjer och idag flyter det så bra, med alla rörelser, byteserier och piaff, skolor, det ser så lätt ut för vackra Deja. Öronen vippar och damen är nöj, så nöjd. Och det är Patrik också, så glad och så nöjd med att ha fått till en riktigt bra ritt.
– En så fantastisk ryttare han är! Det ser så löjligt enkelt ut, han behöver aldrig ta henne i munnen han bara rider med säte och det blir så otroligt bra, sa en lätt rörd Markne.
Och visst var det bra, 83 procent och nytt personbästa för Patrik och Deja, så välförtjänt.

Patrik Deja Mip
Patrik Kittel och Deja satte nytt personbästa i ritten. Foto: Mikael Persson MiP Media

Sist ut och med ett verkligt mål att utmana Isabell Werth om titeln var Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy (DWB f – 03 e Caprimond- Donnerhall, uppf  Atterupgaard, Jystrup Midtsjaelland, äg/ Dufour Family V/peter Dufour). De rider till en pampig ljudkuliss med många markeringar för övergångarna men inte med ridbar takt. Och visst syntes Cathrines makalösa fokus, det stod skrivet över hela ritten – ”I ride to win”. En bit in såg det ut som om hon kunde njuta också efter en lite svår inledning, efter en härlig piaffpiruett spred sig leendet i hennes ansikte.
– Det här var kanske inte hennes bästa ritt men dansk dressyr kan vara otroligt glada över att få ha en sådan här ryttare. Det är alltid svårt med ett misstag tidigt i ritten men jag tyckte de hittade tillbaka längs vägen i programmet och allt blev bättre, sa Markne.
Totalt 82,1 procent och en fjärdeplats för Cathrine och Cassidy idag.

Cathrine Cassidy
Cathrine Dufour fick inte till en fullträff och där rörk chansen till pallplats med Atterupgaards Cassidy. Foto: Mikael Persson MiP Media

Bildextra

Dressyrpubliken
En härlig läktare med massor av dressyrexpertis. Foto: Mikael Persson MiP Media
Svalling Jenå Bushke
En inflytelserik trio, huvuddomare Gustaf Svalling, förbundskapten Bo Jenå och storsponsorn Saabs vd Håkan Bushke. Foto: Mikael Persson MiP Media
Jan Brink
Jan Brink i kulisserna, han tränar Anna Zibrandtsen. Foto: Mikael Persson MiP Media
Top 10 Pallen
En trio på pallen i finalen av den första Top 10 Dressage tävlingen. Foto: Mikael Persson MiP Media
Isabell Emilio Mip
Isabell Werth och Emilio var båda nöjda efter ritten. Foto: Mikael Persson MiP Media

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden