Nyheter
28 oktober 2022 18:55
Ridsportplus

Trakasserianklagade ungdomsryttaren kvalad till Friends och Elmia

MotstridigtDen trakasserianklagade ungdomsryttaren som i september stängdes av från landslagsuppdrag välkomnas till Jönköping Horse Show och Friends efter att ha kvalat in. Vilka signaler sänder det? Den frågan har Ridsport ställt till både SIHS och Svenska Ridsportförbundet.

Trakasserianklagade ungdomsryttaren kvalad till Friends och Elmia
Tävlingsarenan på Friends. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  En ung landslagsryttare anmäldes tidigare i år till Svenska Ridsportförbundet för sexuella trakasserier. Bakom anmälan stod sex unga tjejer, några av dem under 15 år, som samstämmigt berättade om hur ungdomsryttaren skickat meddelanden med text och bilder av sexuell natur. Ryttaren hade även uppmanat anmälarna att skicka motsvarande bilder tillbaka. Både bilder och filmer fanns med som stöd för berättelserna.

  Ungdomsryttaren har å sin sida hela tiden förnekat att något otillbörligt ska ha skett men medger vissa omständigheter i sak. Förklaringen är att det ska ha skett inom ramen för ömsesidigt utbyte och med samtycke.

  I början av september fattade juridiska utskottet beslut om att bifalla anmälan då man funnit det styrkt att ryttaren hade ”uppträtt olämpligt mot andra utövare inom ridsporten, dessutom mot yngre personer och personer som haft fog att se ryttaren som förebild”. JU skrev i beslutet att ryttarens agerande varit i strid med förbundets värdegrund och att hans beteende utgjorde ett avtalsbrott mot det landslagsavtal som ryttaren hade ingått med Svenska Ridsportförbundet.

  Avstängd från landslagsuppdrag

  JU beslutade dock inte om någon bestraffning utan skickade vidare frågan om påföljd till sportavdelningen/landslagsledningen. En JU-ledamot var dock av skiljaktig mening och ansåg att JU även borde ha beslutat om att återkalla ryttarlicensen i sex månader.

  Kort efter JU-beslutet plockades ungdomsryttaren bort från landslaget och stängdes av från landslagsuppdrag i sex månader. Räknat från september innebär det att ungdomsryttaren som först kan vara aktuell för landslagsuppdrag i mars nästa år. Beslutet kan dock komma att omprövas när tiden för avstängningen har löpt ut.

  Påföljden har diskuterats då många menar att ungdomsryttaren i princip kan fortsätta tävla som om ingenting hade hänt. Något som blir påtagligt när ryttaren i fråga nu är kvalad både till Jönköping Ungdoms Grand Prix i nästa vecka, samt till höstfinalen av Arena Youth Tour i samband med Sweden International Horse Show i slutet av november.

  Fakta

  Ungdomsryttare nekades start

  Fyra ryttare i det svenska YR-landslaget stängdes i somras av från landslagsuppdrag i sex månader efter en påstådd alkoholincident i samband med EM i hoppning för young rider, junior och children i spanska Oliva i mitten av juli. Uppgifterna om vad som egentligen hände överensstämmer dock inte helt. Förbundets sportchef Andrea Barth menade att det fanns goda grunder för avstängningen medan det bland de aktuella ungdomsryttarna fanns en annan uppfattning. Flera av ungdomarna berättade för Ridsport att de upplevde att de inte fick komma till tals och att situationen var väldigt pressande.

  Ingemar Hammarström var en av de avstängda ungdomsryttarna som kände att han var tvungen att skriva under ett erkännande, oavsett vad han hade gjort eller inte.

  När han två veckor senare anlände till den nya stortävlingen Westcoast Equestrian Week på Åby i Göteborg för att starta i de två inbjudningsklasserna WEW Jumping in the Lights blev han upplyst om att hans inbjudan inte längre gällde. Detta då han inte ansågs vara ett föredöme i sporten. Beslutet fattades av tävlingsorganisationen, men enligt uppgift ska även landslagsledningen och förbundets sportavdelning varit involverade.

  Vill inte motivera varför

  Ridsport har frågat Malin Trollnäs Turesson, jumping director för WEW, om varför Ingemar Hammarströms inbjudan togs tillbaka. Hon vill dock inte motivera varför utan hänvisar till tävlingsorganisationens officiella uttalande som lyder: ”Vi i organisationen beslutade att det inte var lämpligt att låta honom rida i våra inbjudningsklasser.”

  Ridsport har ställt samma fråga flera gånger till Robert Solin, nationell samordnare i hoppning på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning, som var överdomare på WEW. Han hänvisar till propositionen, där det står att klasserna är öppna för ”av arrangören inbjudna ekipage”, och säger att det var upp till arrangören att besluta om vilka som fick delta i klasserna.

  Enligt uppgift var du en av dem som var delaktig i beslutet att dra tillbaka inbjudan med motiveringen att Ingemar Hammarström inte är ett föredöme i sporten, vad är din kommentar till det?
  – Jag hänvisar till tidigare svar. Saken är därmed avslutad för min del, säger Robert Solin.

  Ridsport har även varit i kontakt med Henrik Lannér, landslagsledare för young rider och junior, som svarar:
  – Jag har inga kommentarer till det. Jag kan inte fatta sådana beslut, det är upp till arrangören av tävlingen.

  Oklar straffskala

  Efter den påstådda alkoholincidenten stängdes de fyra ungdomsryttarna alltså av från landslagsuppdrag i sex månader, vilket är samma påföljd som den trakasserianklagade ungdomsryttaren fick.

  Frågan om det är rimligt att likställa alkoholkonsumtion med sexuella trakasserier ställdes av Ridsport till Svenska Ridsportförbundet i samband med presskonferensen efter avstängningen av ungdomsryttaren (och den svenska fälttävlansryttaren som FEI stängt av på grund av sexuella trakasserier och psykiska övergrepp).

  – Det är till att börja med sex månader som kan komma att omprövas, så vi vet inte om det stannar vid sex månader, svarade sportchefen Andrea Barth vid tillfället.

  – På gott och ont har vi inte haft så många fall av den här arten och vi lär oss under resans gång vilka straff vi kan utkräva, sa förbundets ordförande Ulf Brömster

  Ridsport frågade också Svenska Ridsportförbundet om varför JU inte drog ryttarlicensen när möjligheten fanns, vilket gör att den trakasserianklagade ungdomsryttaren nu kan tävla på i princip som vanligt.

  – Det vi kom fram till kan naturligtvis klandras, men det var det vi kom fram till. Inställningen var att det var ett avtalsbrott, men vad det skulle få för effekt bestämde inte vi, svarade JU:s ordförande Carl-G Leissner med hänvisning till att det var sportavdelningen som fattade beslut om att plocka bort ryttaren från landslaget.

  Andrea Barth svarade i sin tur att sportavdelningen/landslagsledningen inte kan dra ryttarlicensen. Den möjligheten var således förbrukad.

  – Vi ansåg att det ungdomsryttaren gjort var felaktigt, men gruppen kom gemensamt fram till att det inte var så allvarligt att vi skulle dra hans licens, sa Carl-G Leissner vidare om JU-beslutet.

  En JU-ledamot var dock skiljaktig och ansåg att JU även borde ha dragit in ryttarlicensen i sex månader.

  Expandera

  Kan inte neka

  Ridsport frågade Christin Ericsson, event director för Sweden International Horse Show, hur hon ställer sig till att ungdomsryttaren i fråga är välkommen att rida på en av Sveriges största arenor i ljuset av det som skett.

  – Som arrangör kan vi inte neka någon att tävla hos oss, så länge man har gällande licenser och är kvalad till de aktuella klasserna. För vidare frågor om detta hänvisar vi till Svenska Ridsportförbundet, säger Christin Ericsson.

  Förra året nekades en manlig ryttare att starta i världscupen för islandshästar under Sweden International Horse Show, efter avslöjandet om att mannen varit dömd för sexualbrott mot en 13-årig flicka.

  Finns det inga möjligheter att även neka ungdomsryttaren?
  – Det är skillnad på hur ryttare bjuds in till de internationella klasserna. Där kan vi själva fördela platserna på ett annat sätt. Den nationella serien Arena Youth Tour styrs av seriereglerna och vi som arrangör har ingen rätt att neka ryttare som är kvalificerade att starta, säger Christin Ericsson.

  ”Inte alls nöjda med situationen”

  Ridsport har även varit i kontakt med Svenska Ridsportförbundet, som lämnar följande kommentar från förbundets ordförande Ulf Brömster:

  – Juridiska utskottets beslut var att ryttaren uppträtt olämpligt och att hans beteende utgjorde ett brott mot det avtal han ingått med Svenska Ridsportförbundet om en landslagsplats. Ryttaren skiljdes därför från sitt landslagsuppdrag. Någon avstängning eller annan påföljd delades inte ut av JU. Därför finns det inget vare sig Svenska Ridsportförbundet eller en arrangör just nu kan göra för att hindra ryttaren från att delta. Vi måste följa existerande regelverk hos oss och Riksidrottsförbundet och hantera ärenden utifrån dessa förutsättningar.

  – Vi är inte alls nöjda med denna situation och det är just därför som vi arbetar med att se över våra egna strukturer och regler inom ridsporten samtidigt som vi jobbar för ett starkare regelverk inom hela idrotten. Detta ärende har gjort det arbetet än mer angeläget.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden