Ponny
2 mars 2018 21:32

Tufft för elitlagen som missar första omgången – premiären körs trots vädret

Omdiskuterad premiärI morgon har högsta ponnyserien Folksam Ponnyallsvenska i hoppning premiär. Minst två lag kan inte ta sig dit på grund av vädret och nu höjs röster mot hur situationen hanteras.

Tufft för elitlagen som missar första omgången – premiären körs trots vädret
Förra veckan var det riktigt besvärligt väder i sydöstra Sverige med många trafikolyckor och bilister uppmanades att stanna hemma. Detta påverkade ponnyernas elitserie i hoppning. Arkivbild: Roland Thunholm

Mjölby RK står värd i Mantorp för första omgången av Folksam Ponnyallsvenska zon öst i morgon och för många av lagen finns förstås drömmen att nå ända fram till lag-SM. Under veckan har dock vintervädret ställt till problem i delar av landet och hemtrakterna för några av de småländska lagen är fortfarande till stor del igensnöade – myndigheterna rekommenderar fortfarande att inte köra någonstans om det inte verkligen är nödvändigt.

– Vi kan inte ta oss ut. Det handlar inte om att vi inte vill vara där och frysa – det är omöjligt och hade varit med fara för livet att köra, säger Sofie Svensson, ryttarmamma och engagerad i ledningen för Ölands RF:s elitlag.

Hon är en av dem som hellre hade sett att den första omgången sköts upp eftersom minst två lag inte kan ta sig till tävlingen.
– Det hade varit betydligt mer ansvarstagande av förbundet i det väderläge som råder och gjort det rättvisare för lagen.

”Ingen riktigt bra lösning”

Robert Solin, nationell samordnare i hoppning på förbundet, konstaterar att det är en besvärlig situation. Flera förslag har diskuterats. Bland annat gällande reservarrangör för en senarelagd första omgång vid påsk, men i slutänden ska det inte funnits någon lämplig reservarrangör och därmed ströks förslaget.

Det hela landade från förbundets sida i att Mjölbys tävling körs enligt plan och att två alternativ finns för de lag som inte kan rida där.
– Det fanns ingen riktigt bra lösning och det vi kunde göra är att försöka hitta en så lite dålig lösning som möjligt. Det är väldigt olyckligt att lag inte kan ta sig till sig till Mjölbys tävling på grund av det extrema vädret. Samtidigt finns en arrangör och ett antal lag som har planerat för tävling, det måste vi också ta hänsyn till, säger Robert.

170604 Strömsholm Billdals ponnylag vann finalen med Thea Gånehed/ Florina, Ebba Danielsson/Parc Chit Chat, Ida Selin/Fredbos Mesterix, Fanny Kullmyr/Vox Pop De L´Aulne, och lagledaren Carina Olofsson. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Seriens final, lag-SM på Strömsholm, är ett mål för många ponnyryttare. I somras blev Billdals Ridklubb svenska mästare. Foto: Roland Thunholm

Han är väl medveten om kritik mot de två alternativen som har lagts fram och att det finns åsikter om att den första omgången borde ha skjutits upp.
– Jag har full förståelse för att folk är upprörda och irriterade. Samtidigt måste vi väga samman alla intressen och försöka hitta en väg framåt, och det är viktigt att poängtera att lagen fortfarande har möjlighet att rida alla tre omgångar i zon väst.

Det ena alternativet för lagen som missar morgondagens tävling är att hoppa samtliga tre omgångar i zon väst. Det andra är att hoppa de två återstående omgångarna i zon öst, utan att de då räknas som att lagen inte har fullföljt serien vilket annars är fallet om lag uteblir från en omgång. Alternativen innebär längre resor respektive svårt att ta sig till den eftertraktade finalen då lagen missar poäng från omgång ett.

”Borde finnas andra sätt”

Sofie Svensson konstaterar att zon väst-förslaget troligen skulle innebära övernattningar och ökade kostnader, och att förbundet borde ha undersökt fler alternativ.
– Det måste finnas andra sätt att lösa det än att göra så här. Det här har inte alls skötts bra med flera olika turer och nya besked med så kort varsel.

Lagledarna i zonen har de senaste dagarna haft kontakt med Robert Solin. I går fick lagledarna besked av honom via mail att det fanns tre alternativ – bland annat att den första omgången skulle skjutas upp till påsk om två eller fler lag inte kunde komma till Mantorp på grund av vädret.

Därefter skulle lagen meddela om de planerade att hoppa eller inte i helgen. I dag såg det dock annorlunda ut med bara två alternativ för lagen som inte hoppar i Mantorp, alltså att hoppa zon väst eller två omgångar i zon öst.

Viktoria Karlfeldt, lagledare för Västerviksortens RF:s elitlag, ser precis som Sofie Svensson också att det hade kunnat finnas flera andra lösningar – exempelvis att köra i samband med divison 1 nästa helg eller att rida både omgång ett och två i Kalmar där andra omgången avgörs.

Ställs på sin spets

Västervik ligger snäppet bättre till i snöläget än exempelvis Öland, men vintern håller likväl trakten i ett hårt grepp. Efter gårdagens alternativ valde Västerviksorten att meddela att de inte hoppar i Mantorp och siktade in sig på en senarelagd omgång ett till påsk.

– Det jag ogillar mest är att det blev nya förutsättningar från i går. I går presenterades tre alternativ som vi tog ställning till och vi trodde då att vi skulle få rida i påsk eftersom vi visste att två andra lag hade avböjt att hoppa hos Mjölby. I dag fick vi alltså veta det alternativet inte fanns kvar, säger Viktoria Karlfeldt.

Hon menar att zon väst med dess längre resor inte är något alternativ för Västerviksorten och eventuellt kommer laget trots allt att starta på Mjölbys tävling i morgon.
– Det ställs på sin spets när det är lag det gäller. Som lagledare vill jag inte sätta press på någon och det är möjligt att vi kanske bara rider med tre ryttare. Vi får se helt enkelt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden