Sverige
3 januari 2018 10:43

Tusentals vill ha förbud mot fyrverkeri

NamninsamlingEfter att flera djur dött och skadats i samband med att de blev skrämda av nyårsfyrverkerier har några ridsportprofiler startat en namninsamling för ett förbud mot fyrverkerier. Över 11 000 har redan skrivit under.

Tusentals vill ha förbud mot fyrverkeri
Flera djurägare har fått nog av fyrverkerier som skrämmer deras djur. Foto: Roland Thunholm

Under hashtaggen #visamlas har en namninsamling med syfte att förbjuda fyrverkerier startats. ”Vi behöver samlas i vår kamp, mot detta för att få det resultat vi är ute efter : En skärpt lagstiftning mot smällande fyrverkerier. En medelväg kan vara att godkänna tysta (knallfria) fyrverkerier som endast används av myndigheter vid utsatta klockslag,” står det i namninsamlingen.

Initiativtagare är bloggaren Ulrika Fåhraeus, ”Ponnymamman”, och Malin Wahlström. De lyfter också andra negativa sidor med fyrverkerier, till exempel miljöpåverkan och skaderisker för dem som hanterar fyrverkerier.

Sedan insamlingen startade för några dagar sedan har över 11 000 personer skrivit under vid denna artikels publicering.

Under nyårsafton dog flera djur runt om i Sverige efter att ha blivit skrämda av fyrverkerier, bland annat ett föl på Gotland och en häst i Knivsta.

Här kan du också skriva under.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden