Dressyr, Ponny
1 juli 19:44
Ridsportplus

Två svenska lagguld i dressyr på NM

NM i dressyr/uppdateradDet har gått 26 år sedan det hände senast. Men nu har det hänt igen. Sverige har tagit lagguld i ponnydressyr på NM.
− Det var nervöst in i det sista, säger landslagsledaren Anette Svanberg, som i dag fick vara med om en historisk händelse.

Två svenska lagguld i dressyr på NM
Segerhopp för ponnydressyrlaget på NM. Foto: Kajsa Ullman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På andra dagen av Nordiska Mästerskapen i finska Ypäjä avgjordes lagdressyren, och det blev svenskt guld för både ponny och young riders.

De svenska ponnyryttarna gick ut starkt redan på onsdagen, då Laura Laustsen och Schierensees Mithril vann den första deltävlingen. På torsdagen var det lagkamraten Elin Ullman och Morgensterns Dakar som vann ponnyklassen, med Laura på en tredjeplats.

Ponnyguld 2 Fix
Det svenska guldlaget i ponnydressyr. Foto: Kajsa Ullman

På en sjätteplats, precis utanför placering, kom i dag Stella Hoff och Champ Of Dance P, och tillsammans med den fjärde lagmedlemmen Ebba Lindholm och Untouchable II tog de svenska ponnyryttarna lagguldet i Nordiska Mästerskapen i Finland.

− Det var spännande in till sista ryttaren, en danska. Om hon hade ridit på 72,7 procent eller mer hade vi fått silver, men hon stannade på 70,9 och därmed var guldet vårt, säger en jublande glad Anette Svanberg, landslagsledare för ponny.

Ponnyguld 3 Fix
Den svenska nationalsången spelades två gånger på NM i Finland under torsdagen. Foto: Kajsa Ullman

Ser en ljus framtid

I många år har danskarna abonnerat på guldmedaljen i ponnydressyr.
− Vi har konstaterat att det var 1995 som Sverige senast tog ett NM-guld, alltså 26 år sedan, så det här är jätteroligt och tjejerna har gjort fantastiska prestationer, säger Anette, som konstaterar att framtiden för svensk ponnydressyr ser väldigt ljus ut, efter generationsskiftet.

− Det har varit väldigt lite tävlande både i fjol och i början på det här året, och vi har inte heller kunnat hålla gemensamma träningar, så detta var första tillfället hela laget var samlat.
− Tre av lagdeltagarna är från Skåne och en från Stockholm, men de har bildat ett så fint team och tar hand om varandra.

Guld även till young riders

Det blev guld även för young rider-laget, bestående av Nina Jenemark med Belisko, Maja Falk med Gilmore MC, Amanda Lindholm med Rozette och Linnéa Holmgren med Qc Sir Dennis, med sju tiondelars marginal till tvåan Danmark.

Pytt Hamberg skötte lagledarskapet för young riders, eftersom ordinarie landslagsledare är på väg till ungdoms-EM i Spanien.

Det svenska juniorlaget slutade på bronsplats, och Sverige hade inget childrenlag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden