Hoppning
5 januari 2021 09:14

Två svenska ryttare till hoppfinalen

GHS 2021Efter att FEI gått in med miljonbelopp för att säkra att världscupfinalen ska kunna ridas under Göteborg Horse Show, är nästa fråga vilka ryttare som får komma till start - efter en säsong utan kval finns inga färska rankningslistor att gå på. Förbundskapten Ankarcrona berättar mer om hur uttagningen går till.

Två svenska ryttare till hoppfinalen
Världscupfinalerna ska ridas i Scandinavium i månadsskiftet mars-april. Foto: Natalie Greppi/GHS

I en intervju med SVT Sport konstaterar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona att ”det är ganska invecklat” när finalryttarna ska utses. Inga världscupkval har kunnat ridas i hoppning under säsongen 2020/2021, och det har länge varit osäkert om finalen överhuvudtaget skulle bli av. Men under måndagen kom besked från internationella ridsportförbundet, FEI, att de går in med rejält ekonomiskt stöd för att världscupfinalerna ska kunna ridas i Göteborg i månadsskiftet mars-april.

– Det betyder jättemycket så klart. För det har Göteborg och arrangören kämpat med länge. Internationella förbundet har sagt att de vill supporta men har inte varit konkreta förrän nu, säger Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Beslutet ligger hos Ankarcrona

Under en normal säsong växer startfältet fram efter rankningslistorna, där ryttarna samlat poäng via kvalen. I år finns inga sådana listor, och frågetecknen kring vilka som får rida en eventuell final har varit många.

Steve Guerdat är regerande mästare så han kommer få rida i den egenskapen. Sen är det ganska invecklat, de som kvalade till Las Vegas (där förra årets final skulle ha ridits, reds anm) och hamnade på plats 2-11 har kvar sin plats. Arrangörsländerna i Europa i vår liga får en plats var. Plus att vi får en arrangörsplats, så Sverige har i dagsläget två platser som jag kommer fördela, berättar Ankarcrona.

I år finns det i stort sett inga resultat alls att gå på, men Ankarcrona säger till SVT att han kommer att välja två erfarna ryttare vars hästar har kommit igång ordentligt.

Även om FEI nu möjliggjort att världscupfinalerna kommer att kunna genomföras rent ekonomiskt, återstår fortfarande ett stort hinder – coronapandemin. För att finalerna ska bli av måste de kunna genomföras på ett säkert sätt, efter gällande restriktioner.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden