Hoppning
13 juli 2018 20:50

Två svenska ungdomsryttare till EM-final i hoppning

MästerskapSverige har två ryttare med i unga ryttarnas hoppfinal på EM. Både Antonia Pettersson Häggström och Viggo Björklund får rida vidare i franska Fontainebleau.

Två svenska ungdomsryttare till EM-final i hoppning
De svenska supportarna i på EM för unga har fått fler ekipage att heja på i hoppfinalerna. Foto: Eventingphoto.com

Antonia Pettersson Häggström, som gör sitt sista år som ungdomsryttare, var själv besviken efter dagens runda med Chickflick K, ett 10-årigt sto som mamma Katarina fött upp och som Antonia tagit hela vägen från unghäst upp till EM.

Nedslag både på sista hindret och i den ena kombinationen, tillsammans med ett tidsfel, gjorde att hon slutar på 24:e plats inför finalen och har med sig 16,38 fel.

– Det här var absolut det största den hästen har hoppat, hon är inte så rutinerad men väldigt ambitiös, berättar pappa Björn Häggström som är med i Frankrike för att stötta sina döttrar.

Det är nämligen inte bara Antonia som är med i den svenska EM-truppen, även lillasyster Axelina har ridit junior-EM och där förstörde anridningen på näst sista hindret, en kombination första dagen, möjligheterna att ta sig till final.

– De kom fel in där och fick ett stopp på B, och då rann förstås tiden i väg. Innan dess var det jättebra och även övriga rundor under helgen har varit bra, förklarar Björn, som tycker att tjejerna har stor hjälp av varandra under en så tuff tävling.

1.50-hoppningen i dag var riktigt svår, endast tre ekipage red helt felfritt och tre hade endast tidsfel. Till exempel Viggo Björklund och Vincero som därmed tog ett rejält kliv upp i resultatlistan och fick en välförtjänt finalbiljett.

Viggo har 17,57 fel och även om det resultatmässigt skiljer knappt tio fel upp till bronset är det många före som i så fall också måste få problem på söndag för att det ska bli svenska medaljer. Däremot har både Viggo och Antonia goda möjligheter att med fina insatser i finalen ta sig upp bland de tio bästa.

Även Alice Tapper och Doge Dogelito, som var bästa svenska ekipage vid Ungdoms-EM förra året, gjorde en bra runda i dag men hade två nedslag och får inte rida final i år.

Mikaela Gustaphson och Stella Röhlcke valde att inte rida dagens klass.

Tidigare under fredagen blev Janelle Larsson klar för final i juniorernas EM.

Här hittar du resultaten från EM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden