Sport
8 juli 2021 06:25

Tyskland inför krav på EHV-vaccination för tävlande hästar

SmittspridningDet blir krav på att tävlande hästar i Tyskland är vaccinerade mot det dödliga viruset EHV-1. Detta har det nationella tyska ridsportförbundet beslutat med anledning av det stora smittutbrottet tidigare i år.

Tyskland inför krav på EHV-vaccination för tävlande hästar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Utbrottet av smittan av EHV-1 tog fart i spanska Oliva tidigare i år och kostade 18 hästar livet, bland annat några svenska.

Nu har det tyska nationella ridsportförbundet beslutat att alla hästar som tävlar i Tyskland ska vara vaccinerade mot viruset. Detta berättar St Georg.

Tyska ridsportförbundets veterinär Enrica Zumnorde-Mertens har uttalat sig i tyska medier och har bland annat sagt att ”Vaccination kan inte skydda den enskilda hästen från infektion och sjukdom. Det är också mindre effektivt med vaccination om vaccinerade och ovaccinerade hästar hålls tillsammans. Men det är oerhört värdefullt om alla hästar i en flock är vaccinerade, för då minskar spridningen av viruset och vaccinerade hästar drabbas inte lika hårt. Men mindre virus cirkulerande är risken för smittspridning mindre.”

De funderingar som Internationella Ridsportförbundet, FEI, har uttryckt gällande tillgången på vaccin om vaccinkrav införs ska enligt St Georg inte ha någon grund längre. Enligt tidningen har tre vaccintillverkare meddelat att de kan tillgodose behovet av vaccin. Men för att säkerställa detta blir 2022 ett övergångsår, och regeln om vaccinationskrav börjar gälla i Tyskland 2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden