Hästägartips
13 januari 17:03
Ridsportplus

Unikt stall på Ålspånga säteri

Snygga StallPraktiskt, bekvämt och en riktigt ögonfröjd. Så kan man beskriva stallet på Ålspånga säteri.

Unikt stall på Ålspånga säteri
Ett vackert och stilrent stall med extra allt. Här går allt i rött, ockragult och grått inifrån och ut. Vackra smidesdetaljer syns på allt från handtag till krokar. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nordväst om Nyköping ligger Ålspånga säteri. Säteriet finns omnämnt redan i slutet på 1300-talet men det nuvarande stallet är desto nyare med sina drygt 20 år. Här bedrev dressyrryttaren Helena Lindmark en gång sin OS-satsning och det är hon som står bakom den magnifika stallbygget.

Inuti den faluröda byggnaden med grå och ockragula detaljer gömmer sig ett stall med extra allt. Här finns en stallgång av kullersten med inbyggd golvvärme, stora boxar gjorda i smide och ek och en sadelkammare med öppen spis. Allt ordentligt färgkodat i grått, rött och gult med välgjorda detaljer.

Dubbla ”wow”

Alspanga-19
Klara Winkler Foto: Sandra Nordin Johansson

På anläggningen bedriver Klara Winkler en verksamhet tillsammans med ägarna på Ålspånga säteri, där fokus ligger på utbildning och försäljning av hopphästar mot de högre klasserna.
– Jag kände bara ”wow!” när jag kom hit första gången. Sen när jag öppnade dörren in till stallet kände jag bara ”wow!” igen, säger Klara.

Klara Winkler, som jobbat som hästskötare runt om i Europa, förklarar att hon sällan varit i ett så unikt stall. Något hon verkligen  uppskattar är hur hästarnas väl legat i fokus under stallbygget.
– Det märks att man tänkt på hästarna. Det är bra luft, stora boxar och  minst ett fönster i varje box, en del har två fönster. Vi har en häst som alltid vill äta sitt hö och titta ut genom fönstret samtidigt. Jag tror verkligen hästarna uppskattar det.

Avslappnande miljö

Stallet är uppdelat i tre sektioner, först en sektion med fyra boxar, sen en sektion för skötsel och förvaring och därefter ytterligare en sektion med fyra boxar. Totalt rymmer det stora stallet åtta boxar.
– Det är ingen som blir stressad här, hästarna slappnar av när de kommer in.

Det är tydligt att Klara Winkler uppskattar det faktum att stallet är isolerat och har golvvärme.
– I andra stall där jag har varit kanske hästarna fått stå inne om det varit riktigt kallt för att vattnet inte ska frysa. Så är det inte här, så det är inget jag behöver tänka på. Det är sån lyx att kunna reglera temperaturen i stallet.

Alspanga-17

Ålspånga säteri Foto: Sandra Nordin Johansson
Alspanga-12
Fina hästkrokar Foto: Sandra Nordin Johansson

Sätter boxarnas storlek främst

Värme till trots är det storlek på boxarna som Klara Winkler håller högst.
– Det skulle kunna vara hur fint som helst, men skulle hästarna stå i små boxar skulle inte allt det fina vara lika fint. Jag har inte haft någon häst som varit orolig i boxen här och det brukar alltid finnas någon i alla stall som trampar runt.

Fakta

Ålspånga Säteri – Sno stilen

Linoljefärg

Ottossons färgmakeri


601110_hr_1
Stege

Stege

Skepphultsstegen


Vind
Vindflöjel

Vindflöjel med häst


Wg513_hook_horse_angle_highres
Hästkrok

Hästkrok

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden