Sverige
14 december 2020 11:47

Upprop mot tävlingsstoppet: ”Låt hästtävlingarna fortsätta”

NamninsamlingReaktionerna mot tävlingsstoppet fortsätter att flöda på sociala medier. Nu har ett upprop riktat mot beslutet dragit igång. "Vi förstår absolut att det kommer krävas starkare restriktioner, men att ta bort tävlandet helt i 6 månader för vissa åldrar kommer få enorma effekter", skriver initiativtagarna.

Upprop mot tävlingsstoppet: ”Låt hästtävlingarna fortsätta”
På vissa tävlingar får 5-åringar gå finaler mot klockan. Foto: Roland Thunholm

Tävlingsstoppet som förbundet fattade beslut om i förra veckan har väckt reaktioner på många håll. Inte minst för att det endast är vissa utvalda grupper som får börja tävla igen den 25 januari, där exempelvis äldre tonåringar kommer i kläm.

Ett upprop mot tävlingsstoppet med en namninsamling sprids just nu på sociala medier och tanken är att namnunderskrifterna ska lämnas över till Svenska Ridsportförbundet i slutet av veckan. ”Låt hästtävlingarna fortsätta” lyder uppmaningen och bakom uppropet står Emma Borgstrand och Kajsa Örnberg. Antalet namnunderskrifter ligger i skrivande stund på cirka 250 stycken, varav flera elitryttare och även banbyggare har skrivit under.

Här kan du läsa uppropet i sin helhet:

Att vi i dessa tider behöver vara försiktiga, hålla avstånd och vara rädda om varandra för att minska smittspridningen i Sverige, det är vi alla fullt medvetna om och detta är en självklarhet för oss alla. Men att ridsportförbundet fattar beslutet att ställa in samtliga tävlingar för vissa åldersgrupper 6 månader framåt ställer vi oss starkt frågande till. Utifrån vilken riskbedömning är detta beslut fattat?

Under stor del av hösten var det tävlingar som vanligt med genomtänkta restriktioner som alla respekterade. Även SM i både dressyr och hoppning genomfördes. Inomhus-SM gick av stapeln när smittspridningen började ta fart som mest. Extra restriktioner sattes in som 99% av de som var på plats följde utan några större protester, avstånd hölls och alla tog sitt ansvar. SM är som ni vet stora tävlingar med massa människor och ryttare.

Vi har inte någonstans läst eller hört att ryttarna spred Covid-19 under dessa stora arrangemang, eller att många ryttare eller föräldrar blev sjuka efter detta. Hur kommer det sig då att ni nu fattat beslutet att ställa in tävlingar i 6 månader framåt? Varför inte istället ha tävlingar för alla efter den 25 januari? Med striktare restriktioner. Stäng läktarna och cafeterian. Dela upp bangången så man går per kategori. Ha endast en vuxen medhjälpare per häst och max två om man har fler än en ponny eller häst med sig.

Hur motiverar ni beslutet att vissa åldersgrupper får tävla från och med 25 januari men vissa inte? Om man ska anta att det blir liknande restriktioner som det var under hösten så kan alltså ett småsyskon som är född 2007 tävla, ha med sig sitt äldre syskon som är född 2004 som hjälp på tävlingen, men tävla får hon eller han inte göra för då är hen för stor smittorisk?! Hur motiveras detta?

Efter ert beslut är det flera barn och ungdomar som helt tappat suget. Att motivera sina barn att rida 6 dagar i veckan, att ha sitt noggrant planerade träningsschema, gå ut och rida i ur och skur för att de vet att det är det som krävs för att lyckas på tävlingarna som kommer. Motivationen tryter och många är deprimerade nu när de inte får tävla. Har redan hört flera som funderar på att lägga av. Vi tror också att detta i förlängningen kommer att leda till ökad psykisk ohälsa bland ungdomar, ökat BMI och stillasittande.   

Vi förstår absolut att det kommer krävas starkare restriktioner, men att ta bort tävlandet helt i 6 månader för vissa åldrar kommer få enorma effekter. Många i den åldern slutar att rida och tävla, detta kommer vad vi tror få ännu fler att tappa motivationen för att fortsätta med ridningen.

Vad Folkhälsomyndigheten tidigare gick ut med var att man skulle bedöma varje sport för sig. Ridsporten är ingen kontaktsport! Vi är duktiga på att hålla avstånd. Vi är mestadels utomhus förutom den stunden man hoppar fram eller är inne på banan. På banan har man två ekipage inne, i dressyr en på banan och en på volten. Kan inte bli mer avstånd!

Stäng läktarna, stäng cafeterian, begränsa antalet medhjälpare per ryttare och låt ridsporten anordna tävlingar för samtliga från och med den 25 januari!

Länk till uppropet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden