Krönika
9 december 2020 10:27

Vad är egentligen jämställdhet?

LedareI de allra flesta sporter tävlar tjejer och killar, män och kvinnor på olika håll. Hemma hos Ridsports webbchef Lina Nydahl har ämnet stötts och blötts en hel del genom åren, och hon delar med sig av en egen familjehändelse som fick sonen att sluta träna gymnastik. I ridsporten tävlar alla mot varandra - men betyder det att ridsporten är jämställd?

Det är verkligen SÅ kul att du är här varje vecka – fast att du är ensam kille! Alla redskap har precis stuvats in i gymnastiksalens förråd när en kvinna uppmuntrande langar ur sig ”peppen” till sonen som då var precis fyllda elva. Han som älskar de hårda träningspassen, där frontflip och backflip varvas med allt mer halsbrytande konster på trampolinen och den gigantiska luftfyllda mattan. Särskilt härligt är det att vara en del i ett lag, där det stöttas i både med- och motgång och där viljan att nå de gemensamma målen skapat en outtalad vänskap där på det ljusblå plastgolvet.

Tanken på att övriga laget bestod av det motsatta könet hade fram till dess aldrig slagit honom. Insikten slog däremot ner som en mindre bomb. Ett par veckor senare bestämde han sig för att hoppa över terminens tävling. Han ville ändå sluta. Förklaringen?
– Det känns lite cringigt.

Jag frågade nyligen om jag fick nämna händelsen — som nu har ett par år på nacken — i ledaren, vilket möttes av två emojis på Snapchat. En tumme upp och en stark arm.

Insikten slog däremot ner som en mindre bomb.

Ämnet har stötts och blötts en hel del hemma vid köksbordet genom åren. Diskussionerna familjens ungdomar emellan landar allt som oftast i att det som kanske är cringe på riktigt faktiskt är hur uppdelade majoriteten av alla sporter är. Att tjejer och killar, män och kvinnor ofta både tränar och tävlar på olika håll, uppdelade efter vad som finns mellan benen. Förutom just i ridsporten.

Därmed inte sagt att den är rakt igenom jämställd. Och det kommer den nog heller aldrig att bli. För vad är egentligen jämställdhet och hur väl lirar den med en internationell sportsatsning när suget efter familj går hand i hand med vinnarskallens driv efter framgång?

Den frågan stöts och blöts i en serie artiklar vi under torsdagen börjar publicera här på Ridsportsajten och vi ser fram mot att höra just din åsikt om det hela!

För vad är egentligen jämställdhet och hur väl lirar den med en internationell sportsatsning när suget efter familj går hand i hand med vinnarskallens driv efter framgång?

Fotnot: cringe=töntig/pinsam.

#vilyftervarandra
Min faster Maja som varje dag, trots hästrädsla, ser till att familjens hästar får lunch. Teamwork makes dream work.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden