Hoppning
11 december 2020 19:50
Ridsportplus

”Vanligt att tänka på en man när elitidrott och företagare nämns”

Hopptoppen del 3 av 3Både elitidrottare och företagare tolkas av de flesta som manliga ”yrken”. Det kan vara en orsak till att sponsorer väljer bort kvinnliga elitidrottare, menar forskaren Susanna Hedenborg.

”Vanligt att tänka på en man när elitidrott och företagare nämns”
Susanna Hedenborg är professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet. Foto: Håkan Röjder

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns inte många studier som visar hur könet skulle påverka en elitryttares chanser att lyckas.
– Men det finns en forskningsstudie som visar att den som är uppe i nivå inte bara har idrottskonceptet utan även är egenföretagare. Det är ett helt sammanhang av att dra in sponsorpengar och att bli litad på, säger Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet.

Hon menar att det kan handla om sponsorer som är oroliga över att ”deras” ryttare helt plötsligt blir gravid.

Studier visar att tilliten till en idrottsman är knuten till genus.
– Elitidrottsmannen har en stark koppling till maskulinitet, säger Susanna Hedenborg.

Även könskodningen av en företagare är knuten till män. Tänk ”företagare” och det som poppar upp i huvudet hos de flesta är en man.

Mer pengar – mer män

Men hur kan det komma sig att kvinnorna klarar sig så bra inom dressyr och fälttävlan? En anledning kan stavas pengar, enligt Susanna Hedenborg.
– Det finns mer pengar i hoppsporten. Mer pengar – mer män, och män tjänar ofta mer på sin idrott.

Att Sverige trots allt har en större andel kvinnor i hoppningens topp än vad andra länder har hör ihop med samhället i stort, menar Susanna Hedenborg.
– Sverige och de nordiska länderna har kommit längst när det gäller jämställdhet. Dessutom är ridning en sport för flickor och kvinnor i Sverige, medan det är svårare att komma fram i ett land där ridning är knuten till en maskulinitet.

 Är det då ett problem att det är fler män i toppen?
– Det beror på hur man ser det. Det går att säga att det är klart att de bästa ska tävla. Men om vi har väldigt många inom breddidrotten borde det avspeglas i högre klasser, annars är det något som händer där ett kön sorteras bort – om det nu inte är så att vi tror att kvinnorna är sämre. Vi måste fundera över vilka bortsorterande mekanismer som finns.

Det kan vara nyttigt att jämföra med ledarskap inom näringslivet, menar Susanna Hedenborg.
– Det kan vara så att kvinnor inte vill tävla hoppning i toppen. Men när det gäller ledarpositioner inom företagsvärlden brukar vi oftare säga att det finns något i rollen som gör att det inte passar ihop med vad vi förväntar oss av kvinnor respektive män.

Samma sak kan det vara med topptränarpositioner där könsfördelningen är skev.
– Topptränare förväntas vara tillgängliga 24/7 och det kanske är lättare att tänka sig när det gäller en man. Men det går också att förändra den rollen så att den passar både en kvinna och en man, säger Susanna Hedenborg.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden