Avel
27 januari 2019 11:54
Ridsportplus

Välj rätt bland de tyska topphingstarna

Toppar i indexDe tyska avelsförbundens index visar att hästar med Stakkato-blod och hannoveranare lyckas bäst i hoppning, medan Fürstenball dominerar i dressyr där även Donnerhall-blodet fortsätter att ge goda resultat. Spana in topptabellerna här.

Välj rätt bland de tyska topphingstarna
Diacontinus (e Diarado), här under Heiko Tietze i Bundeschampionat 2017, har högsta index när det gäller unghästtester i hoppning. Foto: Pferdebilder.de

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En oändlig mängd data räknas samman med hjälp av avancerade dataprogram för att få fram avelsindex i dressyr och hoppning för de hingstar som verkar i tysk sporthästavel. Dessa index ska sedan hjälpa uppfödarna att välja hingst till sina avelsston, så att de inte bara ska gå på det ögat kan se och en mer eller mindre utvecklad magkänsla.

De tyska avelsindexen delas upp i hoppning och dressyr, men de delas också in i ytterligare två kategorier. Ett index som bygger på tävling och ett som bygger på unghäst-bedömningar. Indexen som bygger på tävling för dressyr respektive hoppning påverkas alltså inte alls av resultaten från unghästbedömningar.

Det tyska förbundet skriver att unghästesterna är uppbyggda för att möjliggöra en bedömning av hästarnas arvsanlag och det man mäter har en större arvbarhet än de resultat som ligger till grund för tävlingsindexen.

I beräkningen av tävlingsindex tar man ingen hänsyn till ryttarens skicklighet, tävlingsförhållanden, konkurrenternas kvalitet och dagsformen hos häst och ryttare. Däremot ger tävlingsresultaten många och upprepade resultat för varje häst.

Pferdesport Dressur
Escolar (e Estobar) leder det tyska unghästindexet i dressyr. Han tränas och tävlas av Hubertus Schmidt. Foto: Pferdebilder.de
Breitling WWolfgang Wittig Träning 2013 Foto: Jacques Toffi
Breitling W (e Bismarck) leder knappt tävlingsindexet i dressyr före Don Schufro och Fürstenball. Här ses han i träning under Wolfgang Wittig. (Ridsport avråder från ridning utan hjälm.) Foto: Jacques Toffi
Peter Geerink På Hingsten HeartbreakerValkensvaard 2001 Foto: Arnd Bronkhorst
Heartbreaker (e Nimmerdor) har en rejäl ledning i det tyska tävlingsindexet för hoppning. Här tävlar han själv under Peter Geerink i Valken-swaard 2001. Foto: Arnd Bronkhorst/www.arnd.nl

Tre från tyska förbund

Det är väldigt intressant att i hoppindexen som bygger på tävling är det bara tre av hingstarna i topp 10 som kommer från tyska avelsförbund. Frankrike och Holland har också tre var i denna prestigefyllda grupp. Alla hingstar på denna lista är välkända internationella toppförärvare. Cardento tillhör den bästa procenten med ett index på 151, medan Cornet Obolensky inte finns med där.

Vill man få fram en häst som lyckas bra vid unghästbedömningar är det helt klart att man ska använda en hannoveranarhingst. De har hela fyra hingstar på dressyrlistans topp-10 och sju på hopplistan som bygger på unghästbedömning.

Fürstenball på flera ställen

Vill man ha en häst som får höga poäng i hoppbedömningen ska man absolut använda Stakkato-blod. Han finns själv med på listan, liksom två av hans söner.

På dressyrsidan är Fürstenball den klart lysande stjärnan. Han finns med i topp-10 både i indexet som bygger på tävling och det som bygger på unghästbedömningar. Dessutom har han två söner med på den senare listan.

Det är också mycket tydligt att Donnerhall-blodet fortsätter att dominera. På dressyrlistan som bygger på tävlingsresultat hittar vi tre hingstar från Holland och tre från Westfalen, medan Hannover och Oldenburg har två var som har Donnerhall-blod.

Tyska avelsindex topp-10:

Tysktindex2

I detalj.

Så tas de tyska avelsindexen fram

Unghästindex

Indexen för unghäst-bedömningar baseras på unghäst-tävlingar och unghästtester, som inkluderar ungstotester och bruksprov för hingstar.

Unghästarnas gångarter, ridbarhet och löshoppning bedöms och poängsättes. Över 4,5 miljoner olika poäng som satts vi bedömning av cirka 400 000 unghästar bearbetas av datorerna för att få fram indexen. Ju fler avkommor som bedömts för en hingst desto större blir förstås säkerheten i indexet. För att indexet för en hingst ska publiceras måste säkerheten ligga på minst 70 procent och hingsten måste ha minst fem bedömda avkommor. Den högsta säkerheten som kan uppnås är 99.

För dressyr ligger den bästa procenten (den bästa hundradelen) av hingstarna över 147 i index. 4 284 hingstar har fått publicerade dressyrindex. I hoppning har 3 687 hingstar fått sina index publicerade och det krävdes minst 145 för att hamna i den bästa procenten.

Tävlingsindex

Indexen för tävlingsresultat bygger endast på antalet starter och placeringar vid tyska ridsporttävlingar. Över 550 000 hästars starter har tagits med i beräkningarna av indexen och de har gjort 12,3 miljoner starter i hoppning och 5,4 miljoner starter i dressyr.

För att indexet för en hingst ska publiceras måste säkerheten överstiga 70 procent, minst fem avkommor måste ha startat i någon tävling och hingsten måste dessutom ha ett publicerat index från unghästbedömningarna.

För att hamna i den bästa procenten i dressyr krävdes ett index på 147 och totalt 1 819 hingstar fick sina index publicerade. I hoppning publicerades index för 1 824 hingstar och det krävdes 149 för att hamna i den bästa procenten.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 1/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden