Dressyr
13 april 06:20

Världscupfinalhäst buköppnad

OperationMarieke van der Puttens häst fick kolikkänningar efter den inledande GP-klassen i Omaha och ströks inför küren. Nu är valacken opererad i USA.

Världscupfinalhäst buköppnad
Marieke van der Putten och Torveslettens Titanium när de kände på arenan i Omaha. Foto: Kim C Lundin

Efter att hästen fått kolikkänningar strök sig Nederländernas Marieke van der Putten och 11-årige Torveslettens Titanium inför världscupfinalens kür i påskhelgen. ”För hästens bästa och för att kunna hålla honom smärtfri stryks han från küren.” Det skrev Nederländernas ridsportförbund i ett uttalande, där det också stod att ryttaren var förtvivlad och att hästen aldrig har haft liknande problem innan.

Dessvärre blev det inte bättre och hästen har nu genomgått en buköppning på Iowa State University Large Animal Hospital, cirka 27 mil nordöst om Omaha. ”Vi försökte göra det så bekvämt som möjligt för honom, men tyvärr var det inget som hjälpte och vi var tvungna att ta honom till en klinik”, berättar ägaren RS2 Dressage för Eurodressage.

”Lyckligtvis fick vi fantastisk hjälp på tävlingsplatsen och allt ordnades blixtsnabbt så att vi kunde ta honom till Iowa”, berättar de vidare. ”Han blev inte bättre på kliniken och det slutade med operation. Det viktiga är att han mår bra nu.”

Marieke van der Putten lämnade inte hästens sida för en sekund utan var hos valacken både dag och natt. Hon reser nu tillbaka till Nederländerna medan hästskötaren stannar med hästen tills den kan flygas hem igen.

Marieke van der Putten och danskfödda Torveslettens Titanium var åtta i den inledande GP-klassen i Omaha.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden