Körning
21 juli 2019 21:01
Ridsportplus

Världsrekord för Boyd Exell i Aachen

FyrspannskörningFör nionde gången - guld till Boyd Exell. Och för tolfte gången - lagguld till Nederländerna. Fyrspannskörningen i Aachen bjöd inte på några dramatiska överraskningar men väl körning när den är som allra bästa. Det svenska hoppet, Fredrik Persson, slutade på en fjortonde plats totalt.

Världsrekord för Boyd Exell i Aachen
Boyd Exell tog hem sin nionde seger i Aachen och slog nytt världsrekord (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Även om Fredrik Persson var ensam svensk kusk i Aachen den här gången så var det mer svenskt på banorna som hade byggts av svenske legendaren, Gunnar Larsson.

Gunnar har hotat med att hans karriär i sportkörningssammanhang är över i och med den här tävlingen, den här gången hade han byggt svårt, enligt flera kuskar, men det är ju också de allra bästa i världen som gör upp om medaljerna, då ska det ju vara svårt.

Nytt världsrekord i dressyren

Tävlingarna inleddes med att Boyd Exell i första dressyrklassen slog nytt världsrekord. Domarna var lyriska och han vann med 28,70. Fullkomligt fantastiskt! Tvåan, USA:s Misdee Wrigley-Miller hade 39,39.

Boyd Exell vann även dressyrklass nummer två, den som räknas in i det totala resultatet. Här hade han 31,86 och tvåa den här gången var Chester Weber, USA, på 38,52. Fredrik Persson körde in på en tiondeplats med 52,91. Totalt var 25 spannkuskar igång.

Koos de Ronde i storform i maraton

Maratondagen bjöd på ömsom sol, ömsom regn och så småningom åska. Något som inte störde regerande holländska mästaren Koos de Ronde. Hela spannet var i toppform och de Roonde var snabbast i fem av de åtta hindren och tog grensegern utan problem. Att lagkamraten Ijsbrand Chardon var tvåa i maraton såg mycket lovande ut när det gällde lagsegern för Nederländerna.

190721_koosderonde_jennyschwielerstaaf
Nederländernas Koos de Ronde var suverän i maratonmomentet (arkivbild). Foto: Jenny Schwieler Staaf

Bägge kuskarna var överens om att jo, banan var tuff, den tuffaste i år men inte ”värre” än förra året

Trean i maraton, Boyd Exell var dock mer kritisk.
–  Det var för tufft för hästarna. Det var inte speciellt trevligt att köra och jag tror inte att det var speciellt trevligt för publiken heller. Mitt spann gick mycket bra men på slutet tyckte jag nästan synd om dem.

Fredrik Persson blev sjuttonde kusk in i mål. 23 kuskar fullföljde. Bland dem som fick ge upp var Hollands Bram Chardon. En av hans förlöpare fastande på vägen ut ur hinder två och därmed bröt Chardon junior tävlingen. Hästen klarade sig oskadd i incidenten.

Inga felfria kuskar på konbanan

Den avslutande konbanan, design Larsson, var enligt många en utmaning. Ingen av de 25 startande kuskarna lyckades få sina ekipage i mål felfritt och inom tiden. Jerome Voutaz från Schweiz var länge i topp med sina tre straff.

Koos de Ronde fortsatte att glänsa och tog över ledningen med bara 0,73 fel.

Ledande Exell hade 7.90 straff till godo på de Roonde och fick återigen visa sin världsklass. Med bara 2,37 i tidsfel var han dagens individuella guldmedaljör. de Roonde silver och Chardon brons. Innan det var dags att hämta lagguldet som alltså gick till Nederländerna, lagsilver till Frankrike och lagbrons till Belgien. I belgiska laget körde bland andra Glenn Geerts, uppskattad tränare till de svenska unga kuskarna.

Målet på EM är medalj, berättar Fredrik Persson för Radiosporten.
Fredrik Persson körde en en total fjortonde plats (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Fjortonde plats för Fredrik Persson

Fredrik Persson som körde hästarna Don Hall, Enzo, Samba Girl, Vizier och Zidane i Aachen slutade totalt på plats nummer 14.

Lite svensk glans var det även över guldekipaget från Australien. För i Boyd Exells spann går fortfarande stoet Daphne (50) (SWB sto f-05 e Don Frederico-San Quintero xx) född på Bollerup i Skåne och som startade sin karriär med Axel Olin vid tömmarna.

Individuella resultat
Lagresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden