Sverige
24 februari 2019 06:00

Veterinär förbjuds skriva ut narkotiska läkemedel

VeterinärvårdEn veterinär får inte längre skriva ut narkotiska läkemedel. Detta efter att ha skrivit ut medicin som är avsedd för människor till en häst flera gånger.

Veterinär förbjuds skriva ut narkotiska läkemedel
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det var Jordbruksverket som anmälde den aktuella veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Nämnden har nu beslutat att förbjuda den anmälda veterinären att skriva ut narkotiska läkemedel. Detta efter att veterinären vid upprepade tillfällen har skrivit ut narkotiska läkemedel som är avsedda för människor till en häst. Detta har gjorts trots att den aktuella medicinens effekt på hästar inte är utredd.

Under undersökningen framkom också att det fanns brister i journalföringen när det gällde den aktuella hästen.

Nämnden anser att veterinären har missbrukat sin rätt att skriva ut narkotiska läkemedel och denna rätt dras därför in omedelbart.

Vilken typ av narkotiska preparat det rör sig om eller vad veterinären avsåg att de skulle ha för effekt på hästen framgår inte av beslutet. Ridsport har utan framgång försökt att nå den aktuella veterinären.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden