Hästägartips
26 juli 09:51
Ridsportplus

Veterinär larmar om mycket oro i hästhagar

VeterinärtEn ökad andel sparkskador, även i etablerade flockar som gått tillsammans sedan flera år. Det har veterinär Katarina Tegholm, Ängelholm, upplevt denna sommar. "Det verkar som om hästarna är mer irriterade på varandra än annars," säger hon.

Veterinär larmar om mycket oro i hästhagar
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Katarina Tegholm har arbetat som hästveterinär i drygt 20 år och driver ambulerande verksamhet i nordvästra Skåne och södra Halland. Hon har under sommaren hittills haft ovanligt många patienter med sparkskador.

En orsak skulle kunna vara brist på bete, att det blir konkurrens om grässtråna.

Katarina Tegholm.

– Skadorna har framför allt varit lokaliserade på nedre delen av benen, mest fram, berättar Katarina Tegholm. Mest har det handlat om sår, där flera har blivit infekterade, men någon häst har fått en griffelbensfraktur.

– Det verkar som om hästarna är mer irriterade på varandra än annars, även i flockar som är stabila sedan några år tillbaka. En orsak skulle kunna vara brist på bete, att det blir konkurrens om grässtråna.

Låga värden

Enligt lantbrukare som analyserar gräsvallar och skörd regelbundet i det aktuella området, nordvästra Skåne, är värdena i årets första skörd väldigt låga. Det tyder på att även betet kan ha lågt näringsvärde.

Veterinär Tegholm uppmanar hästägare att ha koll på hur hästarna beter sig mot varandra och att antingen öka betesarealen – om det är möjligt – eller vara beredda på att börja stödutfodra hästarna, om de verkar vara griniga och sura mot varandra.

Merarbete och smärta

– När skadan väl har uppstått blir det merarbete för hästägaren, om hästen måste stallas in, utöver att hästen får utstå smärta eller obehag av skadan. De sparkade hästar som behöver bandage över sina sår, måste stå inne för att skydda bandaget mot regn.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden