Krönika
12 november 09:26

Webbchefen: ”Dressyren är inte död – den behöver en omstart”

LedareSverige måste bryta med gamla mönster och våga förändra, skriver Ridsports webbchef Lina Nydahl – och påpekar att såväl Danmark som Tyskland och Storbritannien ligger före oss vad gäller ökad flexibilitet i tävlandet inom dressyren.

Webbchefen: ”Dressyren är inte död – den behöver en omstart”
Lina Nydahl, webbchef på Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

För något år sedan stod det på denna sida: ”Dressyren är död”. Och ärligt talat var det svårt att säga emot. Skandalerna som präglade vintern och våren har skakat sporten och lämnat en bitter eftersmak. Många ifrågasätter nu dressyrens framtid, särskilt i Sverige. 

Medan länder som Tyskland, Danmark och Storbritannien sedan länge har moderniserat program, infört fler bedömningskriterier och ökat flexibiliteten – där lättridning sedan länge accepterats och spö används som ett finjusterat verktyg i stället för sporrar – har Sverige alltför länge envist hållit fast vid ett föråldrat och segförändrat system. 

Man jagar medaljer men vägrar släppa traditioner som inte längre fungerar. Det håller inte.

Jag var nyligen i Tyskland och träffade flera lovande ryttare. Mest inspirerande var mötet med Yara Reichert – affärskvinnan och amatörryttaren som skakade om etablissemanget med köpet av topphingstarna Springbank II VH och Valverde. Med en tydlig vision och en stark tro på sina idéer har Yara byggt ett eget team, där nu även Skyline To B och svenske GP-ryttaren och entreprenören Carl Hedin ingår.

Hoppfullt för sporten, minst sagt.

Både Yara och Carl visar att dressyrens framtid inte behöver präglas av slitna normer och föråldrade metoder. Deras framgång handlar inte om att ha mycket pengar – läs reportaget så förstår du varför – den handlar om en grundläggande respekt för hästen och en vilja att sätta dess välbefinnande i första rummet. En enkel filosofi: hästen först.

För Sverige behövs nu en ny förbundskapten som vågar ta de svåra besluten och premiera de ekipage som verkligen sätter hästens välbefinnande först. Det handlar om att bryta med gamla mönster och våga förändra.

Jag hoppas vi inom kort får stifta bekantskap med en sådan figur i ledningen för svensk dressyr. Med tanke på att engagemanget för dressyrfrågan just nu hörs mest från hoppfolk (läs Jana Wannius tankar här) skulle inte jag bli förvånad om vederbörande handplockas från en annan disciplin.

Vilket på alla sätt kan vara injektionen svensk dressyr så väl behöver.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym