Ponny
27 augusti 2018 15:12

Welshhingsten Fabian 33 år – still going strong

Pigg 33-åring"Den hästen blir vi aldrig av med", sa Torsten Brönmark till sin fru när welshponnyhingsten Fabian II RW 79 tittade ut ur transporten inför dotterns provridning för tjugo år sedan. Torsten fick rätt. SM-ponnyn lever fortfarande och är högst välmående på gården hemma hos familjen.

Welshhingsten Fabian 33 år – still going strong
Idag är det Idas son Emil som tagit över och rider 33-åriga Fabian ibland. Idas dotter Ebba står snart på tur. Foto: Privat

Den gången för många år sedan var det Fabbes charm och utstrålning som Torsten och hans fru Marie föll för. De köpte hingsten som framtida tävlingsponny åt sin dotter Ida som då bara var åtta år. Fabian hade varit hopponny, men när han och dottern var med på fälttävlansträning för Piia Pantsu upptäcktes hans talang för den grenen.

Det första året var det Idas storasyster som red honom i fälttävlan eftersom Ida var så ung. Men sedan tog Ida över och hon och Fabian blev snart ett av landets allra bästa ekipage i kategori B. De tog brons på SM 2002, guld 2003 och silver 2004 i startfält som var betydligt större än idag.

Fabian_2_2018
Fabian och Ida när de vann guld i SM i fälltävlan 2003. Foto: Privat
Torsten_40136607_1090886761073900_552956367682404352_n Kopia (kopia)
28 år gammal var Fabian fortfarande i fin from och tävlade fälttävlan, då med Astrid Adnervik på ryggen. Foto: Privat

– När Ida vann guld i Leksand 2003 var det närmare 30 startande B-ponnyer. Hon var elva eller tolv år och startade sist i terrängen eftersom hon ledde, berättar Idas pappa Torsten.

– Hon var så cool. Vi stod där ett helt gäng och var nervösa, men hon litade fullständigt på sin häst. När de passerade målliden sträckte hon upp handen i en segergest, minns han.

När Ida lämnade B-ponnytiden lånades Fabbe ut i ett par omgångar. Att han var hingst var inte något problem. Han var och är fortfarande jättesnäll.
– Han var otrolig på alla tävlingar, så lugn. Han visste precis vad som gällde, säger Torsten.

Webb_fabian Ii Rw 79, Gnesta 1994 001
Nästan 55 procent av Fabian Ii Rw 79:s avkommor födda till och med 2012 har tagit placering i lägst regional klass. På bilden Fabian 9 år. Foto: Viveka Karlestrand

Avkommor med kvalitet

Så särskilt många ston har han aldrig betäckt hos Brönmarks. Det var mest vänner i grannskapet som tog föl efter honom, plus enstaka föl med familjens egna ston. Därför var det en överraskning för Torsten när han fick reda på att Fabian och Ida fanns med på en stor bild i Ridsport nr 16/2018. I den nya avkommastatistiken för hingstar i sportponnyaveln som publicerats där ligger Fabian på andra plats.

Han är fortfarande så otroligt mjuk och graciös i kroppen. Han har aldrig varit sjuk, så några veterinärkostnader har det inte blivit för honom.

Statistiken omfattar alla hingstar som har lägst 30 avkommor i tävlingsbar ålder – och det är först nu som 33-åring som han tar plats i den skaran. Av hans totalt 31 avkommor födda till och med 2012 har hela 17 tagit placering i lägst regional klass, en andel på nästan 55 procent. Kvalitet, inte kvantitet således.

Då är dock Fabians allra yngsta avkomma inte medräknad. Så sent som 2014 föddes ett stoföl efter Fabian med varmblodsmamma. Då var Fabian själv 29 år. Fölet är nu en ung D-ponny hemma hos familjen Brönmark-Riex. Tanken är att hon ska bli ridponny åt Idas barn så småningom.

Motioneras fortfarande

Fabian_3
Emil är den i familjen som just nu får äran att rida Fabian. Foto: Privat

Än så länge är det Fabian själv som får agera ledtygelponny åt Idas son som är tre och ett halvt. Ida springer runt med honom på Fabbes rygg. När han inte rids hålls han igång med longering, och motionerar även sig själv genom att ruscha upp och ner för backen i sin hemmahage.

– Han är fortfarande så otroligt mjuk och graciös i kroppen. Han har aldrig varit sjuk, så några veterinärkostnader har det inte blivit för honom. Det enda är att han har svårt att äta hö nu, så han får lusernpellets. Det klarar han väldigt bra. Och när det kommer en främmande transport till oss växer han. Han har koll på allt, han är en liten hingst, säger Torsten.

Charmen och utstrålningen som familjen föll för nitton år sedan finns fortfarande kvar.

Om

Fabian II RW 79

Welsh sektion B hingst fux född 1985 e Ekelunds Bingo RW 19 u Lunas Forsytia RW 135 (Elit-premierad) e Monkham Teasel.

Ägare: Familjen Brönmark-Riex, Löddeköpinge.

Aktuell just nu: Placerad som nummer 2 av 173 hingstar i Ridsport statistik över förärvare inom sportponnyaveln.

Meriter: Brons på SM i fälttävlan 2002, guld 2003 och silver 2004.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden