Fälttävlan
8 januari 20:59
Ridsportplus

YR-landslagets Anna Svane: ”Klart jag satsar”

Ung i ridsportenRidsports artikelserie Ung i ridsporten har kommit till 20-åriga Anna Svane som är framgångsrik i både hoppning och fälttävlan. I den här intervjun berättar hon vilket som är hennes favoritgren, hennes värsta bakslag i karriären hittills och vad hon hoppas av 2023.

YR-landslagets Anna Svane: ”Klart jag satsar”
Anna Svane och "Eddie". Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anna Svane har haft en plats i svenska landslaget i fälttävlan både som ponnyryttare, som junior och nu som young rider.

Samtidigt tävlar hon upp till 1,40 i hoppning. Men hon har en tydlig favoritgren – fälttävlan.
– Terrängen är roligast att rida. Det är en sådan frihet tillsammans med hästen och jag tycker om farten också, säger 20-åringen.

Hon lägger framförallt tid på hoppningen under vintermånaderna.
– Hoppningen är också kul, man jag håller på med det mest för att bli en bättre fälttävlansryttare, säger hon.

”Bästa vän”

Hon har haft sin EM-häst Elektronic (SWB val f 2009 e Cartier-Zeoliet, uppf Mats-Åke Svensson, äg Anna Svane och Catarina Ceder) sedan 2019 och hans starka sida är framförallt terrängen.
– Han är min bästa vän, säger Anna Svane.

2022 ingick ekipaget i det femteplacerade svenska laget på YREM och inför 2023 hoppas hon kunna ta sig till ännu ett YREM.
– Vi är ett taggat lag inför EM och det vore häftigt att få åka dit igen. Men personligen tar jag hellre en bra erfarenhet än ett bra resultat, säger Västeråsbaserade Anna Svane.

Annasvane.1002
Anna Svane och Duke, hästen hon förlorade förra året. Foto: Maria Svane

Så sent som för ungefär ett år sedan drabbades hon av en stor förlust som också var ett bakslag i hennes karriär. På kort tid fick hon ta bort två av sina hästar, den ena var EM-kvalade Duke (SWB val f 2007 e Silvano 71-Dragon, uppf Charlotte Olsson) som krossade ett ben i ena hoven.
– Det var tufft. Jag bröt ihop och sedan kom jag tillbaka, säger Anna Svane.

Mamma ridit EM

Hon kommer från en hästfamilj där mamma – som hette Tina Lundström – har ridit EM i hoppning som ung. Familjen har en hästgård utanför Västerås och där har Anna Svane sina hästar, men själv bor hon tillsammans med sin fästmö i ett radhus i Västerås.

Hon är noga med att påpeka att hon gärna gör annat än tränar och tävlar med sina hästar.
– Det är klart att det är en dröm att rida Badminton och mästerskap och sådant. Det är klart att jag satsar och vill fortsätta att tävla. Men jag rider inte enbart för att tävla, jag rider gärna del barbacka, eller med halsring. Jag har mycket kul med mina hästar.

”Värt det”

Hon började med fälttävlan efter att ha köpt en häst till hoppning som hade gått fälttävlan innan. Hon följde med en kompis till ett fälttävlansinriktat ridläger. Sedan var hon fast.
– Jag är medveten om riskerna man tar i fälttävlan, men jag tycker det är värt det för det är så roligt och ger så mycket.

– Mina starkaste sidor som ryttare är att jag är så engagerad i mina hästar och sätter alltid dem först. Och så är jag noggrann.

Fakta

Anna Svane

Ålder: 20 år.

Bor: Västerås.

Familj: Mamma, pappa, yngre syster som rider samt fästmö som också rider.

Gör: Jobbar i en bokhandel.

Grenar: Hoppning och fälttävlan.

Klubb: Strömsholm Ridsportförening.

Främsta meriter: Ingick i femteplacerade laget på YREM i fälttävlan 2022, vunnit medelsvår A i hoppning med sin ponny.

Bästa hästar: EM-hästen Elektronic (SWB val f 2009 e Cartier-Zeoliet, uppf Mats-Åke Svensson, äg Anna Svane och Catarina Ceder).

Expandera

Alla artiklar i serien Ung i ridsporten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden