Avel
11 mars 2015 21:21

Tolv direkt till fas II

Det blev hela tolv hingstar som AVN rekommenderade vidare till fas II. Tre till är kallade till kvartssamtal och sex har inte rekommenderats vidare. Listan innehåller både helt givna hingstar och överraskningar. Vi lämnar en kommentar.

Tolv direkt till fas II
En dunderhärstamning som osar prestation om än franskt förpackad har Gare Du nord som tidigare hette Black Bird. Kim Lundin

Årets 4-5-åriga hingstar och prestationsgruppen är i år dominerade av hoppstammade hingstar medan 3-åringarna, som inte sorteras ut i en fas II, mest består av gångartshingstar.

Resultat efter fas I

Kommentar:
Att Diero Lux N 1280 och Conthinder 1278 gått vidare känns som givet då båda hingstarna gjort bra ifrån sig hittills och har ett års godkännande kvar. Båda har visat fin uppsutten hoppning och det är det AVN och stoägare vill se.

De två hingstarna som väckt mest uppmärksamhet är Bengt Nabab(SWB) och Dylan N(SWB) genom verkligt intressanta rundor på banan under tisdagen.  Samtliga hopphingstar som är vidare har gjort bra ifrån sig.

Gare Du Nord som är kallad till kvartssamtal har ett otroligt meriterat möderne och representerar blodslinjer vi inte har något alls av. Han har hoppat bra, vad tveksamheten består i förutom en lite fransk exteriör, är svårt att säga. Franska hopphästar gör succé på internationella hoppbanor. Att ha samma mamma som Orient Express, en av de fyra VM-finalisterna, och dessutom vara närbesläktad på fädernet känns som en jackpot svenska hoppuppfödare borde jubla över. Så här skrev hooländska Paardenkrant om honom redan vid förra årets KWPN-dagar:
”Den mycket välstammade nr 274 hoppar med massor av kraft. Även om Orient Express HDCs halvbror inte har den mest tilltalande typen övertygar han med sin hoppförmåga och en aktiv galopp.”

Med Singular LS LA Silla-debaclet i färskt minne kanske nämnden borde titta lite närmare när en svensk elitryttare väljer att både äga och visa upp en hingst – även om den kanske inte övertygar i första vändan. Det är starkt att våga låta bli, kanske. Frågan är om vi inte får se Guess Who CC på de stora banorna i framtiden?

På gångartssidan finns det få saker att kommentera men något får ändå nämnas.
Rosevelt-sonen Sibelius känns väl värd vidare granskning efter att ha visat lilla rundan programmet på träns med mängder av energi kvar. En häst många vill rida på och därmed förmodligen använda i avel. Heston for U har utvecklats sedan förra året, förefaller otroligt ridbar.

Hingsten Sandbrink går in i prestationsklass efter att ha vunnit ett kval till Bundeschampionatet – inte deltagit i BuCha. Han har en ganska speciell exteriör och förefaller efter i sin utbildning, jag har svårt att förstå direktbiljetten.

Macacho är en spännande individ men får härstamningsmässigt betraktas som ett osäkert kort då Maserati fick mycket få avkommor. Honom hade jag gärna sett meriterad via sporten och sedan in på prestation i mer mogen form.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden