Avelsnyheter
8 juli 2013 21:45

Positivt besked från AVN

Det blir en fortsatt avelskarriär för hingstarna JJ Ray Ban 1173 och Bocelli 1044, vilka båda två nyligen blivit opererade för pungbråck.

Avelsvärderingsnämnden (AVN) har tillsammans med ASVH:s genetiska- och veterinärmedicinska råd gått igenom fallen och beslutat att bevilja ansökan om dispens för fortsatt avel.

I ett pressmeddelande skriver ASVH att en förstudie, i samarbete med SLU, ska inledas i höst där man ska titta på om det är möjligt att finna de gener som orsakar pungbråck. Lyckas studien kommer man vara en bra bit på vägen att redan vid födseln kunna avgöra om ett föl är anlagsbärare för åkomman. Resultat från studien kan förväntas inom 1 – 2 år.

Dispensansökningar kommer även i fortsättningen att behandlas individuellt varvid hänsyn tas till hingstens förvärvning och egen prestation. Dispens utfärdas ett år i taget och kan omprövas. Hingstar som får dispens kommer att få en tydlig markering på Språngrulla.se och på Blup.se i informationssyfte.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden