Avelsnyheter
13 januari 2016 09:22

Totilas till reapris

Från 8 000 euro till 2 500 euro per betäckning. Priset för att betäcka med Totilas har sjunkit ordentligt sedan den svarte hingsten avslutade sin tävlingskarriär förra året. Och i år går det också att få färsk sperma från hingsten skickad till Sverige.

Totilas till reapris
Totilas sista föreställning på tävlingsbanan var under EM i tyska Aachen i somras. (Arkivbild)

– Det känns jättekul att kunna erbjuda stoägarna Totilas på detta sätt i vårt hingstprogram, säger Helena Torstensson som är ansvarig för PS Flyinge & Partners AB:s verksamhet i Sverige.

Få hästar har förtrollat och engagerat dressyrvärlden så mycket som Totilas (KWPN f 2000 e Gribaldi-Glendal uppf J.K Schuil/A Visser, Broeksterwoude äg Ann-Katrin Linsenhof och Paul Schockemöhle). Hingsten har dock varit skadedrabbad och hans ägare beslutade förra året att han skulle sluta tävla och enbart ägna sig åt avel.

På Paul Schockemöhles webbplats står det nu att priset för att betäcka med Totilas har sänkts ordentligt. Förra året var priset 4 000+4 000 euro, den första summan för tre doser frusen sperma och den andra vid konstaterad dräktighet den 1 oktober, totalt knappt 75 000 kronor. Nu är betäckningsavgiften 2 500 euro, ungefär 23 000 kronor+sedvanliga kostnader för att skicka sperman. Och nu handlar det om färsk sperma. För de pengarna får stoägaren sperma skickad så länge det behövs under säsongen. 
– Men om intresset skulle bli jättestort kan vi inte garantera färsk sperma, då kan det bli fryst i stället, säger Helena Torstensson. 

Intresset för Totilasblodet bland de svenska uppfödarna var stort förra året. Då blev det en enorm hausse kring den unge Totilas-sonen Total Hope på Flyinge. 
– Men man vet aldrig, Det svänger fort i den här branschen, säger Helena Torstensson. 

Totalt finns det 18 listade SWB-avkommor efter Totilas. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden