Dressyr
3 september 2017 23:55

Kaosfinal på EM avbruten – ingen vinnare utses

EM för U25-ryttarna i dressyr fick ett kaosartat slut. Sedan musiken slutat att fungera och förstört rejält för några ryttare ställdes hela finalen in. ”Jag har aldrig varit med om något liknande” säger Jan Brink som är på plats med sina elever.

Kaosfinal på EM avbruten – ingen vinnare utses
Ansvariga, domare och ryttare konfererar om problematiken på EM. Foto: Camilla Hannell

EM i Österrike började med svensk bronsglädje, men slutade i kaos för alla deltagande ryttare och deras team. Det tidigare regnandet på mästerskapet tros vara orsaken till det massiva problemet, som arrangören inte kunde lösa.

När det i dag var dags för kürfinalen, där tre svenska ryttare skulle delta, fungerade inte musiken alls som den skulle. Slutligen stoppades finalen efter att alla chef d’equipes gått samman.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger den flerfaldigt mästerskapsmeriterade Jan Brink på telefon från Österrike.

Han förklarar att det nu är beslutat att prispengarna fördelas mellan de 18 ryttarna på startlistan, oavsett om de har ridit eller inte. Ingen Europamästare kommer att utses.
– Det är det absolut mest rättvisa att göra i situationen, säger Brink, som konstaterar att arrangören borde ha säkrat upp för att kunna lösa problem som detta.
– Det här ska inte få hända på ett mästerskap och det borde ha skötts mer proffsigt. Jag vet själv när jag arrangerar hingstvisningar – man får förutsätta det värsta och säkra upp med flera elektriker.

Problemen förvärrades
Några ryttare hann rida sin EM-kür med fungerande musik. En dansk ryttare och Mathilde Hannell drabbades däremot av de stora tekniska problemen (läs mer om det i Ridsports artikel här).
– Det lät fruktansvärt och bland annat kom det ljud från en fotbollsmatch mitt under Mathildes kür. Deras kürer blev helt fördärvade, säger Jan Brink vidare.


Danska Sille Engermann med Darius när problemen med ljudet började. Foto: Camilla Hannell

Nationerna gick samman
Därefter slutade musiken helt att fungera. Enligt det första förslaget skulle resterande ryttare rida sina program utan musik, trots att några redan hade ridit med musik och några med krånglande musik. Detta ledde omedelbart till protester.
– Så orättvis ska inte en final vara och kür utan musik är en idiotisk idé, säger Jan Brink.

Landslagsledare Tina Due-Boje håller med till fullo och berättar att alla nationers ledare snabbt enades om att finalen inte kunde fortsätta.
– Vi snabbkallade till ett möte med alla chef d’equpies, chefssteward och arrangörer. Det var inget att snacka om – beslutet accepterades, säger Tina.
– Hade det här hänt i går hade det knappt märkts, men  utan musik – ingen kür. Nu känns det väldigt, väldigt snopet och jag önskar att alla hade fått rida sin kür, men att avbryta finalen var det mest rättvisa att göra under omständigheterna, säger Tina.

Finalklara svenska ryttare var Lina Jönsson, Josefin Gyllenswärd och Mathilde Hannell.


Till slut togs det gemensamma beslutet att avbryta tävlingen. Här syns bland annat personer från FEI, domare, tränare, ryttare och ledning. Foto: Camilla Hannell

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden