Ponny
13 februari 2014 15:05

Reglerna för ponny-SM klara

Nu är de nya reglerna för ponny-SM i hoppning klara. Enligt Svenska Ridsportförbundet kommer årets svenska mästare i ponnyhoppning att vara en komplett ryttare som dels kan rida sin ponny med rytm och följsamhet, dels kan rida väl avvägt på en teknisk bana.

Reglerna för ponny-SM klara
Lotta Björe var en av stildomarna vid Ponny-SM. Roland Thunholm

Från Svenska Ridsportförbundet:

”Reglerna för ponny-SM i hoppning utomhus i sommar är klara och fastställda. Det blir en del förändringar jämfört med tidigare år. Bedömning stil införs för samtliga kategorier, max antal fel för vidare avancemang införs och resultat beräknas på placering. Dessutom koras ytterligare mästare under meetinget.

Bedömning stil eller stilhoppning har ingenting med stiligt, ytlighet och utseende att göra. En mer korrekt benämning är inverkansridning. Från och med 2014 kommer protokollen att omarbetas för att lägga än mer vikt vid takt, rytm och följsamhet. Kontrollerad ridning ger en större säkerhet för både häst och ryttare.

SM i hoppning för ponnyer utomhus har tre omgångar. Från och med i år har SM samma upplägg för alla kategorier ponnyer.
Första omgången har bedömning A:stil. Det innebär att antal fel och erhållen stilpoäng är avgörande för resultatet. Antal fel är i första hand avgörande.
Andra omgången har bedömning A1:a, vilket betyder att klassen avgörs med omhoppning bland de felfria i grundomgången.

För att komma till SM-final, tredje omgången, måste ryttaren både kunna rida med takt, rytm och följsamhet samt klara en teknisk bana och kanske dessutom en omhoppning.
– Med den här bedömningen får vi svenska mästare, och ryttare, som är duktiga på allt. En komplett ryttare. Den svenska mästaren är inte bara den bäste ryttaren för dagen, utan också en mycket bra och allsidig ryttare, säger Anneli Ingvarsson, landslagsledare för ponny, junior och children.
Bedömning i SM-finalen är A, med omhoppning om medaljerna om så krävs.

Nyheter 2014
    •    På fredagskvällen efter de första kvalomgångarna koras meetingets första mästare. I varje kategori koras Svensk Mästare i Stilhoppning med tre medaljörer i varje kategori.
    •    De ryttare som har mer än 12 fel i första omgången går inte vidare till omgång två. De rider en consolationklass på lördagsförmiddagen innan SM-klasserna startar.
    •    För resultaträkning till SM-finalen, omgång tre, används platssiffermetoden. Bäst placerad i respektive klass får 1 poäng, näste 2 osv. Placering från omgång ett och två slås samman och erhållen poäng räknas om till fel enligt en speciell tabell. Den med lägst antal sammanlagda poäng startar med 0 fel i söndagens SM-final. För nästföljande ekipage multipliceras skillnaden i poäng med 0,5 osv. Fel i omgång tre läggs till resultatet. Mer information finns i SM-reglerna (pdf)
    •    Kval till SM görs i Msv B. Minst två felfria grundhoppningar i 1,00 meter, 1,10 meter och 1,20 meter för B-, C- respektive D-ponnyer. Kval till inomhus-SM 2014 görs enligt samma regler.
SM-reglerna har arbetats fram av ledningen för svensk hoppsport och hoppkommittén, och sedan fastställts av Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté och tävlingssektion. 
Sylve Söderstrand, förbundskapten i hoppning tycker att de nya reglerna är bra.
- Det här reglerna främjar en allsidig ryttare. Ryttaren ska kunna rida korrekt, felfritt och kunna genomföra mästerskapet på ett bra sätt.

Att rida med takt, rytm och följsamhet är viktigt för alla ryttare och en färdighet som följer med och utvecklas under åren. 

– Det här är ett jättebra upplägg och bra för utvecklingen på sikt, säger Maria Gretzer, A-tränare och en av inspiratörerna till Mountain Horse Ponny Cup, en cup med stilbedömning på distriktsnivå.
- Vi kommer att få se bra ridning från våra ryttare och inverkansridning blir en del av träningen hemma.
- Dessutom, tillägger hon, blir första kvalet en bra start på mästerskapet för ponnyerna.

Nyheter 2015

    •    Nästa år kommer kvalet till Ponny-SM att utökas med krav på genomförd hoppning med bedömning A:stil. Ekipage ska ha genomfört två godkända stilhoppningar för att vara kvalade till SM, förutom att de ska uppfylla övriga krav på SM-deltagande. Landslagsledningen kommer att välja ut de platser i hela landet där kval kan ske.

    •    Tävlingar med bedömning A:stil som gäller som kval till nästa års SM kommer att finnas redan i år. De kan också fungera som förberedelse för årets SM.

    •    Nästa år utses Svensk Mästare i Stilhoppning med stilhoppningskvalen och resultatet av omgång 1 på SM som avgörande faktorer. Mer information kommer om detta.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden