Nyheter
12 april 2018 20:30

Världscuphoppningen bit för bit

VärldscupfinalenJakten mot slutsegern har börjat – så gick det bit för bit.

Världscuphoppningen bit för bit
Douglas Lindelöw och Zacramento var de första svenskarna på banan. Foto: Roland Thunholm

22.00 Klassen är klar: Beezie Madden vann, Henrik von Eckermann femma och Douglas Lindelöw nia. Läs mer här.

21.58 Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou var suveräna och skulle ha tagit ledningen om inte en bom fallit. En stund senare kommenterar han ritten:
– Jag ville ta chansen, jag gjorde nio galoppsprång och borde ha gjort åtta till oxern. Som tur är var jag så pass snabb. I morgon ska jag komma till omhoppning – det måste ordnas där och då. Mary Lou var lugn, nästan för lugn, för min smak, men hon hoppar alltid bättre och bättre, säger Henrik och konstaterar att det fanns en del risker på dagens bana.

En mardrömsstart på finalen fick Kevin Staut med 17-åriga svenskbekantingen ”Räven”. Okaraktäristiskt fick de fem ner och slutade på plats 33, långt från någon form av tätstrid.
–Jag vet inte vad som hände. Han brukar vara säker. Han börjar bli gammal – kanske är det dags att fundera på pensionering. Jag är lite ledsen över läget men vi har stora gräsfält till honom i Normandie för honom att pensionera sig på, säger Staut efter kvällens insats.

21.55 En av förhandsfavoriterna var Harrie Smolders. Med snabbe Zinius hade två ner och kunde inte hävda sig i dag.
– Vi tog en liten risk med att välja Zinius. Ett ner hade fungerat för han är snabb, men två gör det svårt. Min plan var att hamna högre upp såklart, men jag vet hur man krigar sig uppåt efter EM i Göteborg, säger Smolders.

21.46 Beezie Madden och härliga Breitling LS putsade tiden rejält när de gick ut som nummer 20.
– Min häst var fantastisk idag, jag drog fördel av hans snabbhet. Han är hingst, men väldigt lätt. Han har behövt tid på sig för att nå den här nivån, säger ryttaren som leder när bara en handfull ekipage återstår.

Daniel Deusser red sin tidigare titelhållare Cornet d’Amour till en felfri runda med en tid som räckte långt: 62,61 sekunder och andra plats i nuläget.
– Jag är väldigt nöjd med vår runda, inte supersnabbt, men en bra första runda. Jag ville inte överrida honom idag, utan ta det tempo han bjöd på, säger Deusser.

21.36 Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou hade ett nedslag i en riktigt supersnabb runda. Klart snabbast tid och in på tredje plats med de fyra tilläggssekunderna inräknade – minst sagt stabil inledning. Douglas Lindelöw ligger på sjunde plats när 28 av 37 ekipage är i mål.

Ridsport
Henrik och Mary Lou är snabba så det ryker om det. Foto: Roland Thunholm

Bland förhandsfavoriterna som har rivit och halkat neråt finns Harrie Smolders med två nedslag och fjolårets vinnare McLain Ward som med ett ner gick in på åttonde plats.
– Min häst jobbade perfekt, jag gjorde ett misstag genom att vara överförsiktig. Vi får vara mycket bättre imorgon, helt enkelt för att kompensera för dagens runda, säger Ward.

Ny ledare är Beezie Madden med Breitling LS. Felfritt och 61.89 räckte till att ta täten.

21.20 Steve Guerdat och SWB-stoet Bianca hade ett hinder ner.
– Det är frustrerande för hon hoppade fantastiskt, vi fick en liten touch och turen var inte på vår sida. Vi joggar lite imorgon vid lunch och sedan är hon redo igen, säger Guerdat.

21.15 Belgaren Pieter Devos med Espoir är ny ledare på 64,67 efter att han satte kvällens fjärde nolla och klarade sig utan tidstillägg. Douglas Lindelöw ligger snyggt till på fjärde plats när halva startfältet har hoppat.

20.56 Henrik Ankarcrona, förbundskapten, var förstås nöjd med Douglas inledning:
– Superbra runda, hästen svarade fint. Vi har inte pratat än men det kändes som att Douglas kunde hålla sin plan, säger Ankarcrona.

Douglas Lindelöw, som klarade sig felfritt efter en svår sväng innan sista linjen, kan pusta ut.
– En bra start. Zacramento hoppade otroligt bra och rörde inte en bom. Nu får får se hur långt det räcker, säger Douglas och konstaterar att de bara fick något språng för mycket på någon linje.

20.50 Douglas Lindelöw och en strålande Zacramento (SWB, val f 2005 e Cardento-Cortus, äg Hakansson Häst AB) var första svenska ekipage ut. Ekipaget, som var det nionde i ordningen, drämde till kvällen andra nolla. Felfritt protokoll och in på andra plats – grym start på Douglas andra världscupfinal!

20.45 Hemmahoppet Simon Delestre med Chadino hade ett ner och landade på 70.35.
– En bra men stor bana, men det var inte idealiskt att starta så tidigt i klassen. Men allt kan hända då det är en lång klass – vi får se hur långt det räcker, säger Delestre till Ridsport.

20.30 Världscupfinalens första omgång har satt igång. Klassen är en 1,50, byggd av Santiago Varela Ullastres, bedömning C där varje nedslag ger fyra sekunders tidstillägg. Svenska ekipage i finalen är Douglas Lindelöw/Zacramento med startnummer 9 och Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou med startnummer 25.

Resultat final 1
Startlista final 1
Se finalen live: SVT24 och SVT Play sänder med start klockan 20.20. SVT Play:s världscupsida
FEI-tv (betalkanal) sänder med start 20.20.

Fakta

Så går hoppfinalen till

Fakta från SvRF
Världscupfinalen i hoppning rids torsdag, fredag och söndag. Ryttarna tar inte med sig poäng från världscupkvalen, alla startar på noll fel i finalen. Varje ryttare får rida två olika hästar i de tre finalomgångarna, men bara en häst per omgång.

Första finalomgången, torsdag 12 april, klockan 20:30: 1,50 bedömning C där varje nedslag ger fyra sekunders tidstillägg. Vinner klassen gör ryttaren med kortast tid. Segraren av klassen tilldelas ett poäng mer än det totala antalet startande i första finalomgången. Andraplacerade får två poäng mindre än segraren, tredjeplacerade får tre poäng mindre och så vidare.

Andra finalomgången rids fredag 13 april, klockan 20:30: 1,60-hoppning med en grundomgång och omhoppning. Även efter den här omgången räknas poäng på samma sätt som i första finalomgången. Segraren får ett poäng mer än antal startande i klassen, andraplacerade två poäng mindre än segraren och så vidare.

Efter de två första finalomgångarna räknas poängen om till antal fel. Ryttaren med högsta antal totala poäng efter båda omgångarna får 0 fel. Ryttarna får därefter felpoäng i en stigande skala.

Tredje finalomgången, söndag 15 april, 14:00: 1,60-hoppning, består av två rundor över en Grand Prix-bana. 30 ryttare får starta i den tredje finalomgångens första runda. I den andra rundan får 20 ryttare och de som är felfria i runda 1 starta.

Vinnare av världscupfinalen är den ryttare som efter alla tre finalomgångar har minst antal fel totalt. Om två eller fler ryttare skulle vara likaplacerade sker omhoppning om segern.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden