Sverige
23 maj 2018 13:22

Åklagaren: ”Det kan ta månader tills åtal väcks”

BrottDet kan ta tid innan ett eventuell åtal väcks mot den man som misstänks för djurplågeri i Uppsala. Och brottsrubriceringen kan ändras till brott mot djurskyddslagen. "I båda brotten ingår fängelse i straffskalan," säger Johan Strömbäck, åklagare.

Åklagaren: ”Det kan ta månader tills åtal väcks”
Här på Nationellt forensiskt centrum ska den misstänkte mannens beslagtagna ägodelar undersökas. Foto: Polisen

Det var på tisdagen som en man i Uppsala greps och anhölls, misstänkt för djurplågeri genom att ha utnyttjat ett dräktigt sto för sexuella handlingar.

Det kan handla om brott mot djurskyddslagen i stället. Där ingår till bland annat sexuellt umgänge med djur. Johan Strömbäck, åklagare.

På onsdagen släpptes han på fri fot, då jourhavande åklagare bedömde att det inte fanns skäl för att hålla honom frihetsberövad. Mannen anhölls som misstänkt för handlingen på sannolika skäl, alltså den högre graden av misstanke, efter en husrannsakan hemma hos honom.
– Och den bedömningen när det gäller graden av misstanke kvarstår, säger Johan Strömbäck, åklagare och förundersökningsledare.

Utredningen fortsätter nu med bland annat förhör och teknisk undersökning av en del av mannens ägodelar som polisen har tagit i beslag.

Brott mot djurskyddslagen i stället
Brottsrubriceringen är just nu djurplågeri, ett brott där det behöver bevisas att djuren har lidit. Men den här brottsrubriceringen kan ändras.
– Det kan handla om brott mot djurskyddslagen i stället. Där ingår till bland annat sexuellt umgänge med djur, säger Johan Strömbäck.

När det handlar om brott mot djurskyddslagen behöver det inte bevisas att ett djur har lidit för att vara brottsligt. Det kan till exempel handla om att stallar och hagar inte uppfyller lagens krav, att tillstånd saknas eller att det finns en risk att djur kan komma att lida.
– I båda de här brotten, djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, ingår fängelse i straffskalan, säger Johan Strömbäck.

”Svårt få framgång”
Han delar jourhavande åklagares uppfattning om att släppa den misstänkte fri.
– Det hade varit svårt att få någon framgång i rätten för den som ville ha honom fortsatt frihetsberövad i det här läget, säger han.

Det finns flera olika anledningar till att hålla en misstänkt brottsling frihetsberövad, som till exempel farhågor om att den misstänkte kommer att begå brott om han släpps fri eller att ett frisläppande kan försvåra utredningen.
– Det fanns inget sådant här, säger Johan Strömbäck.

Det kan dröja innan Johan Strömbäck kan ta ett beslut om att eventuellt åtala den misstänkte mannen för något brott.
– Det handlar mycket om att det tar tid med den tekniska bevisningen. Jag skulle tro att det kan ta månader tills åtal väcks, säger han.

Den misstänkte mannen är inte känd hos polisen sedan tidigare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden