Avelsnyheter
23 oktober 2021 14:40
Ridsportplus

Analys: ”Ingenting kan ersätta det fysiska mötet”

Breeders Trophy"Det kändes hur de som var på plats i Flyinge hade längtat efter att mötas, och hur angeläget det är för sport och avel att ha en naturlig arena för detta. Från pressläktaren såg jag rakt ner mot podiet hur ryttare, uppfödare och hästägare minglade runt med varandra, snackade, skrattade och diskuterade. Ridsports reporter Annelie Frank analyserar Breeders Trophy-veckan i hoppning

Analys: ”Ingenting kan ersätta det fysiska mötet”
Testryttaren Jeroen Dubbeldam hade en trevlig upplevelse i sadeln på 5-årssegraren Kanndento KR. Till vänster hästens ryttare Shane Carey. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Visst var det lite efter-pandemi-känsla vid årets Breeders Trophy i hoppning. Det var inte lika mycket folk, inte lika mycket utställare och inte heller någon elitfölsauktion, som före pandemin.

Men ändå kändes det hur de som var på plats i Flyinge hade längtat efter att mötas, och hur angeläget det är för sport och avel att ha en naturlig arena för detta. Från pressläktaren såg jag rakt ner mot podiet hur ryttare, uppfödare och hästägare minglade runt med varandra, snackade, skrattade och diskuterade.

Shane-carey-context-4-211010-rt
Shane Carey red även 6-årssegraren Context. Foto: Roland Thunholm

Jag kände av den hjärtliga stämningen bland dem som var konkurrenter om topplaceringarna ute vid framridningen när pristagarna pimpades inför prisutdelningarna. Stora leenden, hjärtliga gratulationer och kanske också en innerlig lycka över att allt så sakta börjar återgå till något som liknar tillvaron före pandemin.

Förra året var Breeders utan publik vilket gav en helt annorlunda känsla, nästan lite högtidligt. Men också en känsla av tacksamhet att det ändå blev ett Breeders. Och vi har kanhända lärt oss hur mycket det går att göra och genomföra digitalt. Men ingenting kan ersätta det fysiska mötet.

Efter vad jag snappade upp både här och där kommer vi att få höra om flera försäljningar av SWB-hästar utomlands. Affärer som förmodligen inte hade skett via en datorskärm, utan av att köparen kan komma nära sitt tilltänkta objekt och spontansnacka med säljaren.

Stephanie-holmen-skylander-6-211010-rt
Skylander VS imponerade allra mest bland många fina 7-åringar. Ryttare är Stephanie Holmén. Foto: Roland Thunholm

Vikten av att sport och avel möts kan inte nog betonas för bådas utvecklings skull. Det är inget nytt, men påminnelsen om det blev stark under Breeders-dagarna.

*****************************************************

Jag brukar bli mest imponerad av 4-åringarna på Breeders. Men i år är det de 7-åriga finalhästarna i hoppning som har etsat sig kvar på näthinnan. Så mycket proffsig ridning och så kapabla hästar som också representerade många olika typer av hopphästar. Extra roligt är att flera av dem också var i final som 6-åringar och inte har försvunnit på vägen mot vuxenlivet.

Visst gjordes det ett och annat misstag som får sättas på (o)erfarenhetskontot, men bandesignern Peter Lundström hade lyckats skapa en bana som både sållade fram en värdig vinnare och gav hela startfältet av unga hästar möjlighet att få en rytmisk och utbildande runda. Jag tror inte någon av de fyrbenta finalisterna lämnade banan med en dålig känsla, utan tvärtom med en känsla av att de hade gjort något bra, att deras ryttare var nöjd och att de hade lärt sig något för framtiden. Jag är övertygad om att vi kommer att se mer av flera av dem i framtiden i större och svårare sammanhang.

Det svenska Breederssystemet passar måhända inte alla hästar, men det lyckas ändå vaska fram några av framtidens stjärnor.

Elin-jansson-rihannas-diamond-6-21009-rt
Godkände hingsten Rihanna’s Diamond K tog hem 4-årsklassen, riden av Elin Jansson. Foto: Roland Thunholm
Cold-as-ice
Björn Svensson tillsammans med årets bästa 3-åring i hoppning, Cold as Ice. Foto: Roland Thunholm

Fakta

Breeders Trophy hoppning 2021

7-åringar

 1. Skylander VS, hingst e Stolzenberg-Cassini II, uppf Viksbergs säteri, äg uppfödaren och Grevlundagården AB, ryttare Stephanie Holmén.
 2. Dior (F.2), sto e Diamantino VDL-Al Cantino, uppf Bollerups lantbruksinstitut, äg Lise-Lotte Erlandsson, ryttare Carl-Walter Fox.
 3. Kannando Hästak, hingst e Kannan-Camargue, uppf Henrik Hansen o HH Horses, äg Hästak AB, ryttare Fanny Kullmyr.

6-åringar

 1. Context, hingst e Contant Q-Cardento, uppf/äg Stall Xena, ryttare Shane Carey.
 2. Simply Red, val e Singular LS La Silla-Landlord, uppf Sörsjö ridcenter AB, äg Ahorses Ridcenter AB, ryttare Sandra Carlsson.
 3. Syd Frys Dinora, sto e Diarado-Nimmerdor, uppf Syd Frys AB, äg Gert Johansson, äg/ryttare Caroline Persson.

5-åringar

 1. Kanndento KR, hingst e Kannan-Cardento, uppf Krondala stuteri AB, äg Charlotte Malmborg och Li Krog, ryttare Shane Carey.
 2. Honey Heart, sto e Heartbeat-Dutch Capitol I, uppf Carin o Lars Berglund, äg Stamm Rambron AB, ryttare Joel Andersson.
 3. Marco Monet, hingst e Irco Marco-Camaro M, uppf Anita o Gert Monell, äg Victoria Almgren o Gert Monell, ryttare Victoria Almgren.

4-åringar

 1. Rihanna’s Diamond K, hingst e Bravour-Lux Z, uppf/äg Karin Larsson, ryttare Elin Jansson.
 2. Toute la Vie, sto e Diamant de Semilly-Emilion, uppf My Lagerberg o Zachery Libes, äg Blue Spruce Farm, ryttare Björn Svensson.
 3. Magic’s Park, val e Magic Park-Aerline H, uppf Royne Zetterman AB, äg Farman Zetterman AB, ryttare André Brandt.

3-åringar

 1. Cold as Ice, val e Crusader Ice-Cappucino, uppf/äg Jenny Blomberg, ryttare Björn Svensson.
 2. All Shook Up, val e Nintender-Elmshorn, uppf/äg/ryttare Sussie Blomqvist.
 3. Gameboy, hingst e Gamelus R-Etrusco, uppf/äg/ryttare Johanna Wall.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden