Avelsnyheter
25 oktober 2021 12:00
Ridsportplus

Jessica Kürten: ”Jag vet hur det känns att få kritik”

Breeders TrophyTillfället är unikt, Irlandsfödda Jessica Kürten har inte gett någon intervju sedan hon slutade tävla 2015. Men för Ridsport gör hon ett undantag och hon pratar mycket och gärna om unghästutbildning. Vi talar med den före detta internationella hoppstjärnan Jessica om att välja att inte stå i rampljuset.

Jessica Kürten: ”Jag vet hur det känns att få kritik”
Jessica Kürten slutade tävla som 45-åring. Fokuset byttes från tävling till utbildning av unga ryttare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jessica Kürten var inbjuden som gästdomare till Breeders Trophy-klasserna i år. Tillsammans med Henrik Ankarcrona dömde hon de 3-, 4- och 5-åriga hopphästarna. Hon var även speaker i manegen under Jeroen Dubbeldams testridning av de 5-åriga finalisterna, hon intervjuade både honom och hästarnas ryttare och förmedlade frågor från publiken.

Hur var det att döma på Flyinge?
– Fantastiskt roligt, jag kände mig otroligt välkommen och jag gillar att jobba med Henrik Ankarcrona. Det är inget lätt jobb att döma unga hästar.
– Jag gillar att ge muntliga, uppmuntrande omdömen efteråt, tala om hästarnas styrkor och om vad som kan förbättras. Det ingår i vårt jobb att presentera och sälja in sporten, inte att klanka ner på ut-övarna. Jag har ridit många unghästchampionat och känt på många bedömningar. Jag vet hur det känns att få kritik.

Kurten-jessica-libertina2-100326
Jessica Kürten och Castle Forbes Libertina Foto: Roland Thunholm

Du var bland annat engagerad i 3-åringarnas löshoppning. Vad tyckte du om den?
– Jag har genom åren sett mycket bra löshoppning, men också förfärlig. Löshoppningen är en sorts tävling men också ett tillfälle för uppfödarna att visa sina unghästar. Särskilt gäller det ston som kanske inte kommer ut mer utan sätts i aveln direkt. Då ska det vara bra.

Hur ska det bli bättre?
– Det finns massor av erfarenhet där ute, så jag tycker man ska ha kurser i löshoppning. Kanske online, via en zoom-presentation, så att man kan erbjuda alla en utbildning. Sedan kan man ha ett öppet forum där alla kan komma med frågor och ha en diskussion. Här i Sverige kanske det kan vara något för SWB att anordna.

Hur ser du på ridkvaliteten hos dagens ryttare?
– Det finns en bred bas av ryttare som är nöjda med att hoppa upp till 1,30 och det finns en acceptans för att de inte behöver vara någon superstar. Här behövs övertygas att det krävs utbildning, plan, arbetsmoral och kärlek och respekt till hästen.

Du är tränare men vill inte synas, varför?
– En tränare ska inte stå i rampljuset, då blir det för pressande för eleverna.

I sex år tränade du tjeckiskan Anna Kellnerova men nu har ni avslutat samarbetet. Varför?
– Det var dags. Vi hade nått målet, Anna har gått från att vara en lovande young rider till att bli OS-ryttare.

Sedan elva år bor du i Liechtenstein. Hur kommer det sig?
– Egentligen har jag alltid velat bo i Schweiz men vi hade vänner i Liechtenstein så vi flyttade dit. Jag älskar årstidernas skiftningar och jag älskar bergen.

Hur ser er egen uppfödning ut?
– Det är min man Eckhard som står för uppfödningen. Vi har inget eget stall hemma men vi har massor av hästar. Jag är lite av en samlare…
– Vi har använt många av de hingstar jag ridit, exempelvis VDL Arezzo, men jag gillar också Comme il Faut, Diamant de Semilly, Cassalco, Conthargos och flera andra. Vårt mål är att producera hästar, utbilda dem och sedan placera dem hos rätt ryttare.

Fakta

Jessica Kürten

Jessica-kurten-1-211009-rt
Jessica Kürten Foto: Roland Thunholm
  • Namn: Jessica Kürten
  • Ålder: 52 (snart).
  • Född: I byn Cullybacky i nordvästra Irland, där hennes far födde upp hästar på familjens gård.
  • Familj: Maken Eckhard Kürten sedan 1994.
  • Bor: I Liechtenstein.
  • Meriter: EM-guld i lag 2001, åtskilliga segrar i femstjärniga Grand Prixer. Ridit två OS, 2006 kom hon tvåa i världscupfinalen och 2008 var hon rankad nummer 2 i världen.
  • Bästa hästar: Castle Forbes Libertina, Castle Forbes Maike, VDL Arezzo, Quibell.
  • Övrigt: Slutade tävla internationellt 2015. Jobbar som tränare och föder upp hästar tillsammans med sin man.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden