Avelsnyheter
22 oktober 2021 20:29
Ridsportplus

”Ridbarheten en fråga om hållbarhet och välfärd för våra sporthästar ”

Breeders TrophyRidsports reporter Annelie Frank analyserar Breeders Trophy-veckan i dressyr.

”Ridbarheten en fråga om hållbarhet och välfärd för våra sporthästar ”
Maria Eriksson jublar i sadeln på sin egen Benito SC, efter segern i 6-årsklassen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridbarhet, ridbarhet och ridbarhet. Det har tjatats om denna egenskap hos hästar länge nu och för många som ägnar sig åt avel är detta en viktig parameter.

Men det kändes ändå som om egenskapen lyftes ännu ett snäpp vid årets Breeders i dressyr. I alla fall om vi riktar blicken mot de 4-åriga hästarna. Jag skulle till och med vilja använda ordet vändpunkt när det gäller ridbarhetens betydelse i Breeders.

Missförstå mig inte – gångarterna hos en dressyrhäst ansågs absolut viktiga. Jätteviktiga. Och ridbarhet har varit en bedömningspunkt länge – det är inte något nytt under solen att världens bästa gångarter inte kommer till så mycket nytta om hästen knappt går att sitta upp på. Men ridbarheten lyftes och vändes och identifierades mer i år än tidigare, och det var testryttarens förtjänst.

For-roses-ts
Cathrine Dufour testade 4-åringarna. Här i sadeln på segraren For Rose TS. Foto: Roland Thunholm

Lät som hon hakat upp sig

Testryttaren Cathrine Dufour lät nästan som att hon hade hakat upp sig ibland när hon pratade om utvecklingsbara gångarter, ridbarheten, hästens egen motivation och förmåga att använda sin kropp på ett smart sätt.

”I år tycker jag att det var högre kvalitet på finalhästarna jämfört med förra året. Då fick jag lägga kanske 80 procent av tiden på att försöka hitta ett sätt att kommunicera med dem. I år gick det mycket enklare”, sa hon på presskonferensen.

”Jag söker inte efter den där galna ökade traven hos hästarna, utan mer arbetsviljan och att de använder sin kropp på ett smart sätt”, fortsatte världstvåan och tog sin 18-årige Cassidy, som är redo för årets världscupsäsong, som exempel på en häst som har använt sin kropp på ett begåvat sätt genom hela sin karriär. Där har prestationerna byggt mycket på samspelet, avspändheten, ridbarheten och hästens egen motor och motivation.

Springbank-ii
Springbank II VH tog hem 7-årsklassen, nu riden av sin nya ägare, tyskan Yara Reichert. Foto: Roland Thunholm

Springbank II en på miljonen

Att avla på andra egenskaper än enbart flashiga gångarter för den som vill ha fram topphästar i dressyr har nog mer och mer blivit en självklarhet. Och det finns för den delen inget motsatsförhållande mellan gångarter i toppklass och hög ridbarhet – se bara på den 7-årige godkände hingsten Springbank II VH som verkar ticka i alla boxar. Han är exceptionellt begåvad och en på miljonen – men ändå ett bevis för att det går att kombinera egenskaperna.

För övrigt är det också rimligt att anta att hästar med en mentalitet som är inställd på att försöka förstå vad deras människor kräver av dem, som använder sin kropp på ett bra sätt och som håller för träning på alla plan, kommer att må bättre och vara friskare.

Ridbarheten blir därmed också en fråga om hållbarhet och välfärd för våra sporthästar – argument som är nog så viktiga.

Diploid
Bästa 5-åring var Donkey Boy-sonen Diploid, visad av Vendela Eriksdotter Rubin. Foto: Roland Thunholm
Skyline-5-211001-rt
Carl Hedin rider ärevarv på årets bästa 3-åring, Skyline To B e BH St. Schufro. Foto: Roland Thunholm

Fakta

Breeders Trophy dressyr 2021

7-åringar

 1. Springbank II VH, hingst e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby stuteri AB, äg/ryttare Yara Reichert.
 2. Zenit, val e Zuidenwind-Don Schufro, uppf Gränsbo stuteri, äg Per Runesson, ryttare Mia Runesson.
 3. Buskhagas Dasras, val e Desperados-Blue Hors Zack, uppf Buskhaga HB, äg Kattis Ridcenter AB, ryttare Filippa Norrman.

6-åringar

 1. Benito SC, val e Benetton Dream-Troll, uppf Carina Edin o Stiven Wiklund, äg/ryttare Maria Eriksson.
 2. Fontanell, val e Fürstenball-Ampère, uppf Lena Nyström, äg/ryttare Anita Roslund.
 3. Ztorm, val e Zuidenwind-Briar, uppf Jeanette Joelsson o Per Jansson, äg/ryttare Ebba von Essen.

5-åringar

 1. Diploid, val e Hesselhöj Donkey Boy-Topaasch, uppf Lena Nyström, äg Stockholm Ridsport AB, ryttare Vendela Eriksdotter Rubin.
 2. Moretti Weltino, val e Dante Weltino-Master, uppf Kerstin o Lars Svenstrup, äg Charlotte Haid-Bondergaard o Dan Nordenberg, ryttare Ida Küchenmeistern Nordenberg.
 3. St Paulia, sto e Blue Hors St. Schufro-Topaasch, uppf/äg Per Grönkvist, ryttare Johan Svensson.

4-åringar

 1. For Rose TS, sto e For Romance II-Rosevelt, uppf/äg Tommy Svensson,
  ryttare Matilda Aldrin.
 2. BE Allex, val e Ampère-Dalwhinnie, uppf Eva o Bo Pettersson, äg Västra Hoby stuteri AB, Hennix Horses AB o Jeanna Högberg, ryttare Jeanna Högberg.
 3. Buskhagas Ramayana, val e Revolution-Del Piero, uppf Buskhaga HB, äg Stall Buskhaga o Malin Holmgren, ryttare Linnéa Holmgren.

3-åringar

 1. Skyline To B, hingst e Blue Hors St. Schufro-Ampère, uppf Maria Rasmusson, äg Eques Management AB, ryttare Carl Hedin.
 2. Ohara for U, sto e Hesselhöj Donkey Boy-Prestige VDL, uppf Ugglarps gård AB, äg Elisabeth Östberg Roos, ryttare Pernilla André Hokfelt.
 3. Rosebank VH, hingst e Revolution-Dalwhinnie, uppf Västra Hoby stuteri AB, äg uppf o Helgstrand Dressage ApS, ryttare Eric Guardia Martinez.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden