Hoppning
9 januari 16:03
Ridsportplus

Annika Axelsson skadad i Oliva: ”Fick krypa ut ur boxen”

OlyckaDe senaste två åren har börjat hårt för hoppryttaren Annika Axelsson. 2021 insjuknade en av hennes hästar i EHV-1 under det stora utbrottet i södra Europa, och 2022 - när hon precis tagit sig in i landslagets B-trupp - blev hon hastigt av med en av sina bästa hästar. Även 2023 har gett Annika Axelsson en tuff start, då hon skadades strax efter ankomst till hopptouren i spanska Oliva.

Annika Axelsson skadad i Oliva: ”Fick krypa ut ur boxen”
Annika Axelsson har fått en tuff start på 2023 - hon fick benet avsparkat av en skrämd häst. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Pressbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var på söndagsmorgonen som olyckan var framme, strax efter att Annika Axelsson och hennes hästskötare anlänt med sex hästar till tävlingarna i spanska Oliva.
– Vi hade varit på plats på området i en halvtimme, vi hade precis lastat ur och ställt in hästarna i boxarna, berättar Annika Axelsson.

När Annika skulle linda av en av sina hästar, en ny 7-åring, efter resan så blev valacken skrämd av något.
– Han hoppade till och sparkade rakt ut. Han sparkade undan båda mina ben så jag flög ner på marken. Jag fick krypa ut ur boxen.

Annika_axelsson
Annika Axelssons gipsade ben. Foto: Privat

Hon blev upphämtad av ambulans och fördes till sjukhus, där läkarna konstaterade en fraktur.
– Det ena knäet har en fraktur på baksidan och det andra benet är blåslaget, men det är helt. Eftersom det är så svullet kan läkarna inte göra mer just nu, utan de har gipsat hela benet från övre delen av låret hela vägen ner till foten. Jag måste vänta i tio dagar innan de ska röntga det igen och se om det behöver opereras.

Planen är att stanna kvar i värmen i Spanien till läkarna har beslutat vad som behöver göras.
– Jag kan lika väl vara kvar här, jag kan ändå inte göra något den närmaste tiden – istället för att sitta hemma i kylan. Nu har vi gjort hela resan ner hit med allt vad det innebär, och jag har folk som hjälper mig med hästarna.

”Tur i oturen”

Olyckan inträffade inne hos en ny häst för Annika, en 7-åring som hon hoppas mycket på.
– Det är första gången han är ute på något sådant här, så han var lite pigg och exalterad. Samtidigt hade jag nog tur, det kunde ha gått riktigt illa och träffat i huvudet eller i bröstet. Men det är tråkigt, jag ville gärna komma igång här nere nu – jag har många nya fina hästar.

Trots ett helgipsat ben hoppar Annika Axelsson nu runt på kryckor i Oliva. Hästarna tas omhand av hennes två hästskötare. Planen är att försöka leta upp en golfbil eller fyrhjuling som kan underlätta hur hon tar sig fram, och även hitta ryttare till hästarna.

– Vi brukar försöka starta året på någon av tourerna i södra Europa, planen i år var att stanna i tre veckor. Nu får vi se hur länge det blir.

Tuffa år bakom sig

Annika Axelsson var en av dem som fick åka hem med sjuka hästar under EHV-utbrottet i södra Europa 2021. I början av 2022 blev hon av med en av sina topphästar, W Diva Rose MSF, ”Diva” – något som tog hårt.

– Nu hade jag äntligen fått tillbaka lite motivation, och så händer det här. Men det är inte mycket att göra, säger hon uppgivet.

– Jag hoppas att jag kan komma tillbaka så snabbt som möjligt, och att det inte blir några komplikationer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden