Sportnytt
13 april 2021 14:32
Ridsportplus

”Känslan var att veterinären inte ville att det skulle vara EHV-1”

Dödlig smittaHoppryttaren Annika Axelsson är besviken på arrangemanget Sunshine tour. När hennes häst blev sjuk i feber var arrangörens veterinär osynlig stora delar av tiden, och gav intrycket att hon helst inte ville veta om Annikas sjuka häst faktiskt hade fått EHV-1. "När arrangören ville tysta ner det hela blev det snarare värre", säger Annika Axelsson.

”Känslan var att veterinären inte ville att det skulle vara EHV-1”
Annika Axelsson fick inget gehör hos veterinären när hon misstänkte att hästen var sjuk i EHV-1. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått några veckor sedan nu, och hollandsbaserade hoppryttaren Annika Axelsson är åter hemma med sina hästar, varav flera har testat positivt för EHV-1 men bara en har visat symptom. Nu är de alla negativa vid de två senaste testerna, och Annika har bestämt sig för att berätta om sina upplevelser.

─ Till en början orkade jag inte ta itu med det, och det var så mycket spekulationer fram och tillbaka. Men eftersom arrangören valde att offentliggöra namnet på min häst, så vill jag gå ut och berätta vad som hände, säger Annika Axelsson till Ridsport.

På sin hemsida berättar hon hela historien.

Redan i januari åkte hon ner till Oliva i Spanien tillsammans med en elev. De hade tio hästar med sig.

Efter Oliva fortsatte de till Sunshine tour i södra Spanien.
─ Det var första gången jag var på Sunshine tour och jag var så glad över att få komma till denna fantastiska tävlingsplats, berättar Annika Axelsson.

Frisk när hon kom, sjuk när hon åkte

Några hästar, däribland Agnetha Z, kom direkt från Holland till Sunshine tour, utan att ha varit med i Oliva.
─ Som mina andra hästar var hon helt frisk när hon kom till Sunshine tour. När hon åkte därifrån var hon allvarligt sjuk.

Under de två första veckorna i februari kom hästar från Valencia till Sunshine tour, och först den 22 februari fick dessa hästar startförbud som en följd av EHV-1-utbrottet i Valencia, och flyttades till isoleringssstallar.

Veterinären höll sig borta

Fredagen i den veckan, 26 februari, fick Annika Axelssons häst Agnetha Z feber och flyttades till ett isoleringsstall. Annika berättar hur tävlingsveterinären till en början var nästan övertygad om att det rörde sig om parasitsjukdomen piroplasmos och inte tyckte att ett EHV-test var nödvändigt.
Under helgen steg hästens feber, men veterinären höll sig borta och gick knappt att nå. På måndagen testades hästen slutligen för både piroplasmos och EHV-1. Båda proven visade negativt resultat.

Släpade bakbenen efter sig

Fyra dagar senare blev Agnetha Z sämre. Hon hade inte kissat under natten, vilket är ett symptom på EHV-1, och hon släpade sina bakben efter sig när hon skrittades. I isoleringsstallet fanns då flera hästar som hade fått feber.
─ Först klockan två på eftermiddagen kom tävlingsveterinären till stallet, berättar Annika Axelsson.

Ett andra EHV-1-test på hästen var enligt arrangören negativt, medan FEI tolkade svaret som oklart. Det oklara resultatet tillsammans med det faktum att ytterligare en häst visat neurologiska symptom ledde till FEI:s beslut att avbryta tävlingarna.

När flera förstod att arrangörerna helst ville hålla tyst om en befarad EHV-1-smitta så blev det panik

Arrangören valde i det läget att namnge Annikas häst, och även skriva att den testat negativt, inget om att FEI var av en annan åsikt. Arrangören skickade även senare ut information om att ingen häst på anläggningen hade testat positivt för EHV-1 eller EHV-4.

Samtidigt spred sig oron och många valde att lämna tävlingen.

─ När flera förstod att arrangörerna helst ville hålla tyst om en befarad EHV-1-smitta så blev det panik. Om arrangörerna valt att vara mer öppna hade det hela nog avlöpt på ett annat sätt, säger Annika Axelsson till Ridsport.

Fick tjata till sig ett test

Hon är också fundersam kring veterinärens tvärsäkra slutsatser, och det faktum att de fick tjata sig till ett test.

─ Man tänker att man får de bästa råden av en veterinär på tävlingen, så när hon sade att det inte fanns någon risk för att det var EHV-1 tänkte vi att vi överreagerade. Nu i efterhand har jag tänkt att hon nog inte ville att det skulle vara EHV-1, säger Annika Axelsson.

Att det fanns EHV-1-smitta på Sunshine Tour framgår av FEI:s uppgifter, även om smittan var långtifrån lika utbredd som i Valencia. Enligt FEI:s dokumentation hade 14 hästar som deltagit i Sunshine Tour testat positivt för EHV-1 till och med den 14 mars.

”Bra att jag berättar”

Sedan Annika Axelsson lade ut sin berättelse på sin hemsida har hon enbart fått positiv respons.
─ Ingen har sagt något negativt, utan jag har bara fått reaktionen att det är bra att jag berättar, säger Annika som också har skickat sin dokumentation till FEI.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden