Avelsnyheter
15 september 2021 06:20

Avelsmatadoren Danone är död

Död hingstTherese Nilshagen och Dante Weltino OLD blev bästa svenska ekipage i helgens EM-kür. Samma dag fick Dante Weltinos pappa Danone somna in för gott.

Avelsmatadoren Danone är död
Danone vid det svenska bruksprovet. Foto: Krister Lindh

Det var på 20-årsdagen av 9/11 som avelsmatadoren Danone (HANN f-00 De Niro-Weltmeyer-Bolero, uppf Bianca Helmcke) fick somna in efter att ha blivit diagnosticerad med en levertumör. ”Vi var tvungna att säga farväl till en av de viktigaste sönerna till De Niro”, skriver Klosterhof Medingen på sin Facebooksida. Det var där, hos ägaren Burkhard Wahler, som Danone tjänade i aveln under hela sitt liv.

Danone var själv framgångsrik på tävlingsbanan och nedärvde sin exceptionella ridbarhet till sina avkommor. Ett flertal av dem har också rönt framgångar på hög nivå. Mest känd är den ”svenske” hingsten Dante Weltino OLD som med Therese Nilshagen i sadeln blev bästa svenska EM-ekipage i helgens fria kür i Hagen.

Ekipaget vann även EM-brons i lag 2017. Dante Weltino OLD, Bundeschampionatsegraren Damaschino och dennes helbror Damaschino II är några av de hingstar som har fört Danones gener vidare på hingstsidan. Danone har totalt 11 godkända söner i Tyskland.

Danone var under en tid även stationerad i Sverige, där hingsten gjorde bruksprov och godkändes i SWB. Det var Per Pileryd som tog hannoveranerhingsten till svensk mark.

Danone blev 21 år gammal. Fadern De Niro, en av världens främsta dressyrförvärvare, var 24 år gammal när han dog 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden