Sverige
27 juni 16:03
Ridsportplus

Båda sidor överklagar i målet om skadade hingsten

HästtvistTvisten om hingsten Insterburg TSF kan få en fortsättning, efter att båda sidor har överklagat domen. Men först krävs att hovrätten ger prövningstillstånd.

Båda sidor överklagar i målet om skadade hingsten
Mångmiljonaffären kring hingsten Insterburg är ännu inte avgjord. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tvisten om hingsten Insterburg TSF går tillbaka till 2010, då Insterburg var tänkt att bli Antonia Ramels nya Grand Prix-häst, men tre månader efter köpet visade sig hingsten vara skadad.

Efter närmare åtta års rättsliga tvister i tysk domstol vann familjen Ramel. Familjens tidigare tränare, samt agenten som förmedlade affären och hingstens ägare, skulle betala närmare 20 miljoner kronor i skadestånd.

Det som hände sedan var att Antonia Ramels dåvarande tränare skrev över sina tillgångar på andra i familjen, varpå tränaren gick i personlig konkurs och därmed inte hade pengar att betala sin del av skadeståndet.

Det fick Henriette Ramel att stämma tränaren i ett tvistemål, och i en dom i början av juni slog Lunds tingsrätt fast att det var fel av tränaren att först skriva bort sina tillgångar och sedan gå i konkurs, och att hälften av gårdens värde skulle återföras till konkursboet.

Tycker att tingsrätten dömt fel

Tränaren och de tre familjemedlemmarna som fick del av tränarens medel har överklagat tingsrättens dom. De menar att tingsrätten har fel angående tidpunkten för när tränaren kom på obestånd, liksom att tränarens hustru faktiskt var den rättmätiga ägaren till gård och aktier, och att överskrivningen bara var ett sätt att rätta till missförhållanden.

Även Henriette Ramel har överklagat domen. Hon kräver att hälften av själva fastigheten ska ingå i konkursboet, inte bara värdet av fastigheten, som Lunds tingsrätt kom fram till. Hon och hennes ombud anser dessutom att fastigheten var för lågt värderad.

Besked om prövning dröjer

Henriette Ramel har också överklagat tingsrättens beslut att inte ge henne full ersättning för hennes advokatkostnader.

Båda parterna har bett om tid fram till september för att utveckla sin talan. Först därefter kommer Göta hovrätt att ta ställning till om målet får prövningstillstånd, och därmed får en ny prövning i hovrätten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden