Avelsnyheter
6 oktober 2019 17:52
Ridsportplus

Baloé Hp:s andra titel: ”Fantastiskt kul”

SWB Equestrian WeeksGodkände hingsten Baloé Hp levererade återigen. På söndagen vann han Breeders för andra året i rad tillsammans med Arnold Assarsson som njöt av att se hingsten under världsryttaren Jeroen Dubbeldam. "Det var spännande och lärorikt," säger Arnold Assarsson som också har en del funderingar när det gäller finalupplägg för 5-åringarna.

Baloé Hp:s andra titel: ”Fantastiskt kul”
Arnold Assarsson och Baloe Hp bjuder på ärevarv efter sin andra raka seger i Breeders. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Baloé Hp 1342 (SWB hingst e Balou du Rouet-Clearway, uppf/äg Malin Carlsson, Hipparion HB) går från klarhet till klarhet. Nu har han tagit sin andra Breederstitel, han har vunnit SWB Trophy i Scandinavium och gått unghäst-VM.

Han har fortsatt att svara upp på våra förväntningar. Arnold Assarsson om Baloé Hp.

Men det blev en lång väntan för teamet kring Baloé Hp under finaldagen. Hingsten startade tvåa i det tolv hästar stora finalfältet.
– Vi satt och tittade på alla hästar. Det var spännande och lärorikt att följa, säger hingstens ryttare Arnold Assarsson.

Han håller testryttaren Jeroen Dubbeldam, Holland, högt.
– Jag tycker att han är en fantastisk ryttare, världens bäste. Det var kul att titta på honom och få höra hur han tänker och vad han gör med hästarna, fortsätter Arnold Assarsson.

Jeroen Dubbeldam öste beröm över hingsten och Arnold Assarsson i samband med sin testridning.

– Det är alltid kul när någon tycker att man gör det man håller med bra, säger Arnold Assarsson.

– Jag är så stolt att jag spricker, sa ägaren och uppfödaren Malin Carlsson direkt efter segern.

Större hinder

När det gällde Baloé trodde Jeroen Dubbeldam att det är en herre som vill ha lite större hinder för att visa vad han verkligen går för.
– Ni kanske inte kan se att den här hingsten hoppar fantastiskt, men jag kan känna det, sa Jeroen Dubbeldam under sin testridning.

Baloe fick 9,0 för ridbarheten och 8,7 för sin hoppning av Jeroen Dubbeldam.

Arnold Assarsson funderar på om de allra bästa 5-åringarna kanske skulle få hoppa lite högre i en final.
– Det är dubbelt förstås… Men ska man känna riktigt vad en sådan häst som Baloé och Daytona (finalens högst bedömda häst, reds anm) går för måste man nästan höja lite. Jag hade nog önskat att de hade fått noppat några decimeter till, säger Arnold Assarsson.

Längre tid

Han önskar också att Jeroen Dubbeldam hade fått lite mer tid på sig med varje häst.
– Det blir lite rumphugget. Samtidigt vill man ju inte ha färre hästar med i finalen heller. Det är bra att många kommer dit och det brukar bli lite omkastningar, säger Arnold Assarsson.

– Fler borde ha tagit chansen och kommit för att se och lära av honom.

Equestrian Sport
Testryttaren Jeroen Dubbeldam, Baloe Hp och Arnold Assarsson i klassisk posering på Flyinge efter hingstens seger i Breeders. Foto: Roland Thunholm
Jeroenbaloe2
Jeroen Dubbeldam på godkände hingsten Baloé Hp, som vann Breeders som 4-åring. Holländaren gav hingsten 9 för ridbarhet. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
”Där satt den.” Arnold Assarsson red Baloé till två 10:or i Breedersfinalen förra året, när hingsten var fyra år. Foto: Roland Thunholm

När det gäller Baloé Hp har Arnold Assarsson varit lyrisk över hingsten länge. I segerintervjun efter Breeders förra året sa han att ”Det fattas ingenting hos honom, du kan inte önska om mer hos en häst.”

– Han har fortsatt att svara upp på våra förväntningar, verkligen, säger Arnold Assarsson.

Många spekulanter

Hingstens ägare Malin Carlsson berättade under championatet att många spekulanter har varit och dragit i hingsten under årets Breeders. Denna bild bekräftas av Arnold Assarsson.
– Ja, så är det. Och det är lite blandade känslor kring det för att ta fram hästar som andra vill köpa är ju en anledning till att man håller på med det här, säger han.

Under året har hingsten även varit verksam i avel och Malin Carlssons plan är att kunna behålla hingsten ett år till i allafall för att kunna använda honom lite mer i avel.

Nu närmast ska Arnold Assarsson och Baloé hem och vila lite.
– Sedan blir det Elmia för oss, säger ryttaren.

Resultatlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från hoppningen vid SWB Equestrian Weeks (16)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden