Avelsnyheter
1 april 2020 10:39
Ridsportplus

Hon betalade över 40 000 för att få stoet dräktigt

Spermalotteriet del 1 av 8Nathalie Kristiansson hade redan en köpare som ville köpa det blivande fölet när hon skulle betäcka i fjol. Men att få stoet dräktigt skulle visa sig svårare – och dyrare – än hon någonsin anat. Den första delen i vår serie Spermalotteriet handlar om uppfödardrömmen som fick en rejäl törn.

Hon betalade över 40 000 för att få stoet dräktigt
Stoet Rebillas väg att bli dräktig blev en både lång och dyr historia. Läs den första delen i vår serie Spermalotteriet. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Nathalie Kristiansson blev övertalad att betäcka med en hingst som står utomlands av en person som  ville köpa fölet för ganska mycket pengar. Men när det var dags för seminering kom det första skicket aldrig fram.
  – Jag ringde spermaimportören, men där ryckte man bara på axlarna.

  Nathalies station fick beställa igen.
  – Mitt sto får väldigt stora ägg så vi seminerade kopiöst många gånger, jag tror det blev tre-fyra skick per brunst under tre brunster.

  Röda dagar ställde också till det.
  – Och mellan torsdag och tisdag kunde jag inte få sperman levererad alls. Det är ganska lång tid om man står med ett sto som snart kan ovulera.
  – Vi började seminera i april och i mitten av juli gav jag upp att försöka få dräktigt med den här hingsten. Då hade jag betalat 10 000 kronor bara i frakt och hade också hämtat sperma själv vid fraktbolagets terminal i Danmark.

  Är helt utlämnad till sig själv

  Att hämta på terminalen i Danmark var en upplevelse i sig.
  – Där har vi fått gå runt och försöka hitta rätt person. Ingen har vetat något om någon sperma. Man är helt utlämnad och vet inte hur man ska göra, bara att det är bråttom för att ägget kan gå när som helst.

  Vi betalar för att vi drömmer om det där perfekta fölet.

  En gång uppmanades Nathalie att hämta sperman vid ett cykelställ på en ort i Danmark.
  – När jag åkte tänkte jag att jag hoppas att det inte finns många cykelställ där. Men jag såg det direkt. Det stod massor av lådor med hingstsperma där. Jag hade kunnat ta vilken som helst, eller någon före mig hade kunnat ta fel och ta min. Det kändes helt sjukt – och inte särskilt seriöst.
  – Efter alla semineringar stod stoet med streptokocker så vi fick behandla henne.

  Dräktig på första försöket med svenskstationerad hingst

  När Nathalie gav upp med utlandsskicken och tog en hingst på hemmastationen blev stoet dräktigt på första försöket.

  Den utländske hingsthållaren utlovar rabatt på samma hingst nästa säsong om stoägaren skickar in veterinärintyg på att stoet gått tomt före ett visst datum.
  – Det har jag skickat in i god tid men jag har än i dag inte hört ett ord ifrån dem.

  Nataliekristansson_sandranordin_02
  Nathalie Kristiansson och Rebilla. Foto: Sandra Nordin Johansson

  Nathalie är kritisk till spermaimport.
  – Jag är besviken på systemet. Besviken på att jag som stoägare blir helt utlämnad trots att jag betalat för en vara och en tjänst. Det kostar rätt mycket pengar för en liten uppfödare som betalar med skattade pengar. Vi betalar för att vi drömmer om det där perfekta fölet. Då blir jag jätteledsen när jag känner att de inte bryr sig om mig som kund. Och det finns ingen försäkring som kan täcka förlusterna, inget återbetalningsskydd heller. Hädanefter håller jag mig inom landets gränser när jag ska beställa sperma. Möjligen kan jag välja en hingst i Danmark, men då hämtar jag sperman själv.

  Här kan du läsa alla delar i vår fördjupning Spermalotteriet, ”Uppfödarens dyra dröm”.

  Fakta

  Nathalies kostnader för att få dräktigt 2019 (i kronor och inkl moms):

  • Språngavgift utländsk hingst: 10 500
  • Åtta skick från utlandet: 10 000
  • Körning till Danmark + broavgift 1000 kr x fyra tillfällen: 4 000
  • Resor tur och retur till stationen med sto och föl: 2 500
  • Seminveterinär + behandlingar: 5 711
  • Stationsavgift: 2 000
  • Uppstallning på stationen en vecka: 1 750
  • Stoavgift: 360 
  • Ny språngavgift på Sverigestationerad hingst: 2 500
  • Ett sto-licens: 1 250

  Totalt: 40 571

  Dessutom tillkommer levande föl-avgift om ett friskt föl föds i år: 10 000 kronor

  Expandera

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden