Avelsnyheter
24 mars 2020 10:48
Ridsportplus

De dyra dropparna – fakta och jämförelse

Spermalotteriet del 6 av 8Hingstsperma hör till världens dyraste, jämfört med andra djurslag. Ridsport har samlat ihop intressanta fakta och jämförelser om de dyra dropparna. Missa inte klippet En minut om sperma!

De dyra dropparna – fakta och jämförelse
Över 70 procent av dem som svarade på Ridsports webbenkät säger att de aldrig blivit avrådda av sin seminstation att använda importsperma till sitt sto. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Embryon utvecklas senare med fryst

  I en jämförelse av embryon tillkomna genom fryst respektive färsk sperma från samma hingst, kunde konstateras att gener som är relevanta för tidig embryoutveckling är nedreglerade när fryst sperma används.

  Istock-1129655732
  Inom nötkreatursaveln finns ett annat tänk än i hästaveln. Foto: iStockphoto

  Annat tänk inom nötkreaturaveln

  Det är intressant att notera att i informationsmaterialet för tjursperma finns det även uppgifter om procenttalet för lätta kalvningar och dotterfertilitet. Presentationen av hingstar handlar mer om deras egna och avkommornas prestationer, inte ens den egna fertiliteten brukar påtalas.

  Fakta

  Tre förutsättningar för ett bra resultat:

  Några förutsättningar för ett bra resultat av TAI.

  1. Hingstens sperma tål förvaring.
  2. Hingsten har tillräcklig spermaproduktion.
  3. Transportsättet är bra och snabbt (bäst inom tolv timmar).

  Flest i början

  Före ejakulationen kommer en klar, tunnflytande vätska. Därefter kommer själva sädesvätskan i sju till nio intensiva strålar. De första strålarna innehåller de flesta spermierna. De övriga innehåller mest vätska från de assessoriska könskörtlarna och sist kommer gelen.

  Kyld sperma  – ge dubbelt

  Rekommendationen är att ett sto som insemineras med transporterad, kyld sperma bör få dubbelt så många spermier jämfört med ett sto som insemineras med färsk sperma direkt på seminstationen. Denna större dos behövs eftersom sperma som transporteras utsätts för större påfrestningar genom lagring och nedkylning.

  Endast normala spermier har en chans

  Ett ekajulat innehåller många onormala spermier, men det är bara de normala som genom sina svansrörelser kommer fram till och klarar att penetrera ägget. Inför kylning/frysning måste det därför finnas tillräcklig mängd livsdugliga spermier mätt i rörlighet, utseende och funktionalitet.

  En spermie är 0,05 mm lång och består av huvud, mittstycke och svans.

  Betäckningsrätter för stora pengar

  Istock-490312687
  Det finns betäckningar som kostar över en miljon kronor. Foto: iStockphoto

  Inom travhästaveln finns begränsningar för antalet ston till varje hingst (150 ston i Sverige), vilket medför handel med betäckningsrätter. Ägarna till färske Prix d’Amerique-vinnaren Face Time Bourbon auktionerade nyligen ut en betäckningsrätt för 110 000 euro (cirka 1,1 miljon SEK).

  I Sverige kostar en av de dyrare travhingstarna, Father Patrick, 5 000 SEK i bokningsavgift och 30 000 USD (totalt 290 000 SEK) vid levande föl (FAI) hos Stall ZET.

  Varmblodig ridhästavel: Den nyligen döde Kannan verkar på FAI för lite över 30 000 kr och tillhör det övre skiktet, liksom Totilas, som kostar cirka 32 000 kr.

  Liggande-kastrering-003
  Testiklarnas storlek är en av faktorerna som avgör hingstens spermaproduktion. Foto: Kajsa Ekedahl

  Storleken avgör

  Stora testiklar, bra foder och god kondition är faktorer som styr hingstens del av spermaproduktionen. Inom modern hästavel tar sedan människan vid och hanterar sperman på olika vis.

  Testiklarnas storlek är avgörande för hur mycket spermier hingsten kan producera varje dag. Testikelstorleken varierar mycket mellan hingstar och även deras ålder. Deras placering utanför kroppen är nödvändig för spermiebildningen, som är mycket temperaturkänslig. Temperaturen bör ligga fyra-fem grader C under normal kroppstemperatur.

  Hög produktion

  Varje sekund under den mest produktiva årstiden producerar de två testiklarna hos en äldre hingst cirka 70 000 spermiemoderceller.

  Fakta

  Användning av sperma inom SWB-aveln:

  • Cirka 70 procent kyld sperma
  • Cirka 25 procent färsk sperma
  • Cirka 5 procent fryst sperma.
  _dsc7518
  Hanteringen av sperman påverkar kvalitén. Foto: Sandra Nordin Johansson

  Hantering påverkar sperman

  När sperma kyls eller fryses blir spermierna utsatta för olika typer av hantering (spädning, kylning, frysning, upptining). Denna hantering kan påverka spermiernas överlevnad och funktion. Alla hingstars sperma tål inte att frysas med gott resultat.

  God skötsel viktigt

  Fertiliteten kan förbättras genom god skötsel. Ett par månader före betäckningssäsongens början bör hingstar som tidigare uppvisat låg fertilitet ”flushas” genom extra tillskott av kraftfoder.

  Rejält hull och god kondition hos hingsten minskar risken att fertiliteten försämras över säsongen.

  _dsc7470
  Med mikroskopets hjälp behövs ibland bara en enda spermie. Foto: Natalie Lindholm

  Mikroskop – då behövs bara en spermie

  Normalt innehåller ett ejakulat 20-150 ml sperma och 50-350 miljoner spermier per ml.

  När den allra senaste tekniken används, intra-cytoplasmic sperm injection, ICSI, behövs bara en enda spermie. Den injiceras i ägget under mikroskop.

  Dyrt även inom annan avel

  Galopp: Dubawi torde vara världens dyraste avelshingst. Ett (naturligt) språng kostar £250 000 (cirka 3 miljoner SEK). Denne 18-årige galoppör toppar galoppvärldens Global Sire Ratings.

  Hingstsperma är alltså betydligt dyrare än tjurdito, även om det i maj 2019 noterades en omgång om tio frusna strån från den exklusiva köttrasen wagyu för lite över 67 000 dollar (cirka 465 000 SEK) vid en auktion i Adelaide, Australien. Det lär vara en toppnotering; normalpriset för tjursperma är annars cirka 800-900 kronor, beroende på ras.

  Tar 57 dagar på sig att mogna

  Om spermierna plötsligt uppvisar försämrad kvalitet, kan orsaken sökas flera veckor tidigare. Det tar 57 dagar för spermie-modercellerna att mogna och bli befruktningsdugliga. En inflammation i testiklarna eller annan sjukdom hos hingsten, påverkar alltså inte den redan färdiga sperman, däremot den som kommer att mogna fram.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden