Avelsnyheter
3 april 2020 10:57
Ridsportplus

”Doserna som kommer från andra länder är hälften så stora”

Spermalotteriet del 3 av 8– Som stoägare bör man vara införstådd med förutsättningarna och riskerna kring importsperma, och göra ett aktivt val utifrån sin egen riskvillighet. Det säger Lena Zeiloth på Eklunda Stuteri, som importerar sperma från ett 40-tal europeiska hingstar.

”Doserna som kommer från andra länder är hälften så stora”
Informationen om dräktighetsprocenten är ofta bristfällig. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Eklunda stuteri och deras utländska kolleger gör allt som står i deras makt för att transporterna av sperma ska flyta på, säger Lena Zeiloth.

  − Men det händer ändå att paket fastnar eller kommer fel och detta bör stoägaren ha med i sin riskkalkyl, och ha en plan B.

  Lena-zeilot-sv
  Lena Zeiloth, Eklunda Stuteri. Foto: Anna-Lena Bergqvist

  Det handlar också om att välja en station som ligger bra till för utlandsskick och som har veterinär dagligen.
  − Är man inte beredd att åka till en station som har bästa förutsättningar och rutiner för att seminera med importsperma bör man kanske välja en svenskstationerad hingst i stället.
  − Om det trots goda förutsättningar ändå uppstår problem, är vi generösa med möjligheterna att byta till någon annan hingst inom vårt program, med reducerad eller helt fri språngavgift, lite beroende på ägarförhållandena.

  På Eklunda Stuteri betalas en betäckning med importsperma i två steg, språngavgift och dräktig på 90 dygn.
  − Vi har i alla år delat den ekonomiska risken med stoägaren.

  Stoägarna frågar ofta om dräktighetsprocent

  Lovsta
  Malin Cohlin, stationsansvarig på Lövsta stuteri. Foto: Magnus Olausson

  Malin Cohlin, stationsansvarig på Lövsta Stuteri med 25 importspermahingstar i sitt program, säger att stoägarna ofta frågar om dräktighetsprocent, men att de inte alltid kan få uttömmande svar.
  − Andra förbund har inte statistik på samma sätt som vi har genom Språngrulla. Jag tror inte att det finns en ovilja att berätta, utan mest en brist på system. Sedan kan vi veta att det kan vara svårt att få dräktigt med en viss hingst, men det finns inte någon som undanhåller information. Det ligger i allas intresse att få ett sto dräktigt.

  Malin Cohlin poängterar vikten av att stoägaren förstår skillnaden mellan att använda svensk respektive utländsk sperma
  − Doserna som kommer från andra länder är hälften så stora mot vad vi använder i Sverige. Det blir också högre kostnader när transporter tillkommer, liksom de hälsodeklarationer som måste med vid köp av importsperma.
  – Vi är tydliga med vad som gäller och vad som händer om det inte blir dräktigt. Ibland frågar stoägare om vi vill avskräcka dem, men vi vill bara vara ärliga.  Som stoägare är det inte alltid lätt att på förhand sätta sig in i eventuella konsekvenser av alla de val de behöver göra. Våga ta kontakt med hingsthållaren och fråga innan vad som gäller för respektive hingst, säger Malin Cohlin.

  Fakta

  Att tänka på vid köp av importsperma:

  • Leverans. Hur tät och säker är leveransen? Måste du hämta sperman själv på flygplatsen? Vem tar fraktkostnaden om sperman kommer bort eller kommer fram för sent, du eller avsändaren?
  • Logistik. Ett sto långt norrut i landet kan behöva flyttas till seminstation söderut eller närmare flygplats för seminering.
  • Dräktighet. Kan du få info om hingstens dräktighet per brunst hittills under säsongen? Slipper du betala om sperman anländer med väldigt dålig motilitet?
  • Betalningssätt. Betalas allt vid språnget eller delas kostnaden upp?
  • Vid misslyckande. Vilka villkor gäller om stoet inte blir dräktigt?

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden