Spermalotteriet del 8 av 86 av 10 uppfödare som svarade på Ridsports enkät om importsperma har varit med om att det strulat med köpet. Vanligast är att det varit problem med frakten men många svarade också att det handlat om små doser och ibland även dålig kvalitet på sperman.
Enkät: Svenska uppfödare om importspermahandeln

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Nästan 70 procent uppger att de inte har någon aning om och i så fall hur de kan reklamera köpet om något går fel. Trots detta uppger mer än hälften att de har för avsikt att köpa importerad sperma i år igen.
Svaret på varför kan ligga i att 85 procent av uppfödarna i undersökningen anser att de hingstar som är intressant för deras avel står utomlands. Men om de rätta hingstarna stod till tjänst i Sverige skulle de allra flesta bli tacksamma, 67 procent vill helst använda hingstar som står inom landets gränser.
Engagerande frågor
Frågan om sto- och hingstägare bör dela den ekonomiska risken engagerar.
6 av 10 tycker att hingstägaren ska vara med och dela risken medan de övriga anser att risken ligger på stoägaren när sperman är levererad. Majoriteten av de som anser att hingsthållarna ska vara med och dela vill ha tillbaka hälften av det de betalat om det inte blir dräktigt.
För den hingsthållare som vill ha nöjda kunder avslöjar Ridsports enkät att endast 4 procent av uppfödarna som svarade vill betala alla kostnader för hingsten vid första seminering, ett betalningskrav som blir allt vanligare inom ridhästaveln.
Vill byta system
En klar majoritet av uppfödarna (58,60 procent!) vill i stället betala vid språng och resten vid levande föl, det system som uppfödarna inom travet använder. Redan i fjol började fler svenska hingsthållare erbjuda det alternativet efter att Ridsport berättat om en omröstning på sociala medier som gav samma svar – majoriteten av uppfödarna vill kunna betala när de har fått ett levande föl för pengarna.
Här är resultaten från den webbenkät som Ridsport gjorde 15-24 februari i år (innan EU-länder började stänga sina gränser). Vi fick över 300 svar.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på