Avelsnyheter
24 mars 2020 10:52
Ridsportplus

Inom travet är båda parter nöjda

Spermalotteriet del 7 av 8Uppfödare av travhästar behöver inte betala förrän de har ett levande föl. Det ställer krav på hingstägarna.
Veterinär Henrik Nyberg och Brolines stuterichef Tommy Norén är båda kritiska till förutsättningarna inom ridhästaveln.

Inom travet är båda parter nöjda
Stuteri Broline tar inte längre emot ridhästston för seminering. ”Förutom att många ston är äldre är logistiken sämre, då många väljer importsperma eller ännu värre köper fryst sperma och betalar i förskott”, säger stuterichef Tommy Norén. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tommy Norén på travstuteriet Broline berättar att inom travhästaveln betalas först en mindre bokningsavgift för själva betäckningen och resterande summa först när det finns ett föl.

    − Därmed har alla hingstägare ett stort intresse av att stona blir dräktiga. Vi hingstägare har heller inga problem med att få betalt, säger Tommy Norén, stuterichef på Broline.

    Tommy-noren-fotoannanyberg
    Tommy Norén Foto: Anna Nyberg

    Stuteri Broline i Västergötland tog tidigare emot även ridhästston för seminering med transportsperma, men inte nu längre, på grund av tidsbrist.
    − Travston är ofta betydligt lättare att arbeta med både hanteringsmässigt och gynekologiskt. I förhållande till halvblodsstona går travstona ofta tidigt i avel och betäcks därefter varje år, säger Tommy Norén.

    Han menar att förutsättningarna är betydligt sämre inom ridhästaveln.
    − Förutom att många ston är äldre är logistiken sämre, då många väljer importsperma eller ännu värre köper fryst sperma och betalar i förskott.
    − Mardrömmen är att stå med ett gammalt sto som ska betäckas första gången med fryst sperma av liten kvantitet och dålig kvalité, där ägaren förlorar ibland stora pengar om dräktighet uteblir, säger Tommy Norén.

    Inte samma tryck i ridhästaveln på att leverera duglig sperma

    Inom ridhästaveln finns inte samma tryck på hingstägarna att leverera duglig sperma, som det finns inom travhästaveln. Orsaken till detta stavas pengar.
    − Hingstägare inom travet skickar fakturan först när vi fått veta att det finns ett levande föl. När fakturan är betald skickar vi språngsedeln, som fölets ägare måste ha för att kunna registrera fölet. Det innebär en garanti för att språnget blir betalt, och systemet innebär också att hingstägarna har ett intresse av att stoet verkligen blir dräktigt.

    Han kan inte tänka sig att travet skulle byta system till förskottsbetalning, som inom ridsportaveln.
    − Det finns ingen anledning när det finns ett system som både vi hingsthållare och stoägarna är nöjda med.

    Henrik Nyberg är veterinär på Husaby hästklinik och arbetar dessutom som seminveterinär på familjeföretaget Nygårdens stuteri, där både travston och ridhästston tas emot. Under en säsong tar han emot mellan 50 och 70 ston som han seminerar med fryst sperma.

    Ordentliga doser skickas inom travet

    Henrik-nyberg-fotoanna-nyberg
    Henrik Nyberg Foto: Anna Nyberg

    Han är kritisk till de sämre förutsättningarna inom ridsportaveln.
    − Det är olyckligt att det säljs enstaka strån inom ridsportaveln. Det förekommer inte inom travet, där man skickar ordentliga doser och har en språngavgift som vid semin med färsksperma.
    − Visst kan man få dräktigt med en låg dos spermier som vid semin med ett strå, framför allt med riktigt fertila hingstar, men dräktighetsprocenten blir generellt lägre. Jag seminerar ibland med enbart ett strå på ägarnas begäran, men vill då ha ett strå i reserv eftersom det händer att strån spricker vid tining och förstörs, eller om stoet får en delad brunst som kräver två semineringar.

    Om det ska ske en förändring inom ridhästaveln är det stoägarna som måste säga ifrån och sluta köpa enstaka strån, menar Henrik Nyberg.
    − Vi seminveterinärer har varit kritiska till situationen i många år. Jag önskar också att stoägare oftare frågade om hingstens dräktighetsprocent per brunst, för det är en stor skillnad om stoet blir dräktigt vid första eller femte brunsten.
    − Kvalitén kan också skilja mellan olika batcher, och köper du fryst sperma kan du få flera doser från en batch med lägre kvalitet. Om ett sto som jag bedömer ha goda chanser att bli dräktigt inte tagit sig på ett par brunster, kan jag på travsidan många gånger få feedback från spermadistributören gällande dräktigheten på hingsten och ibland specifikt på de batcher jag har. Många gånger har jag fått strån från en annan batch för att optimera chanserna samma säsong. På halvblodssidan har man som regel bara sina köpta strån att ta till.

    Ser flera fördelar med travets system

    Henrik Nyberg ser flera fördelar med travets system att betala vid levande föl.
    − Att betala vid levande föl skulle driva på utvecklingen att optimera dräktigheten, vilket skulle förbättra situationen för både stoägare och seminveterinärer.

    Fakta

    Betäckningar i travet – så funkar det:

    • Bokningsavgift eller språng/semin-avgift betalas i förväg. Kostnaden ligger på 3 000–5 000 kronor i de flesta fall.
    • Levande föl-avgift betalas efter att fölet är fött. Avgiften varierar oftast mellan
      30 000 och 50 000 kronor, men kan också vara högre.
    • Spermadoserna är mer generöst tilltagna än i ridhästaveln, eftersom det ligger i hingsthållarnas intresse att det blir ett levande föl.
    • Hingsthållarna säkrar sin betalning genom att språngsedeln/registreringsansökan skickas till stoägaren först när fölet är betalt.

    Källor: Henrik Nyberg, Tommy Norén samt branschrekommendation från ASVT, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen och Svenska Hingsthållare.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden