Avel och föl är något av det finaste som finns. Men ofta hos förstagångsuppfödare finns det massor med frågor; Hur skapar man en trygg och stabil individ? Hur ofta och hur länge ska man egentligen hantera sitt föl? Så denna vecka tänkte jag räta ut i alla fall ett av många frågetecken, genom att berätta lite om hur jag jobbar med mina föl.
Som uppfödare handlar det inte bara om att ta fram bra hästar, utan även lägga grunden till trevliga individer som är trygga. Jag föredrar att arbeta mina hästar med hjälp av positiv förstärkning och skapa ett förtroende samt en nyfikenhet till människor. Det är viktigt att komma ihåg att det är unga individer man arbetar med och därför är det extra viktigt att arbeta i korta sektioner. Mitt mål med varje uppfödning är att de kan hanteras på ett tryggt och säkert sätt både för hästens skull och människans. Man ska kunna sätta på grimma och grimskaft, lyfta alla fyra benen samt kunna ta på fölet över hela kroppen och detta skall kunna göras med samspel och harmoni med hästen.
När jag jobbar tillsammans med fölet så har jag antingen stoet eller ett annat föl till hjälp. Jag föredrar dessutom att arbeta i hagen tillsammans med flocken och i vissa fall även inne i boxen där fölet känner sig trygg och avslappnad. När det kommer till positiv förstärkning så använder jag mig utav mina händer till att klia och beröra fölet. Genom att klia fölet så skapar man ett bra band till fölet och man lär dem att människor är ganska trevliga. Förutom att skaffa ett bra band till fölen, så är det viktigt att ha tydliga gränser, det som inte är okej i vuxen ålder bör inte vara okej redan som föl – exempelvis som att bitas eller sparkas. Tydliga ramar skapar en harmonisk häst.
Om man råkar få ett föl som just sparkas eller bits så är det viktigt att se över situationen. Hur går fölet och stoet? Går de ensamma eller i en flock med andra ston med föl? Får fölet tillräckligt med stimulans från de andra fölen? Hur ser hagen ut, är den tillräckligt stor? Jag upplever att de fölen som har mycket energi har extra stort behov av att få leka av sig med jämnåriga, speciellt hingstföl har stort behov av lekkamrater.
Men hur gör man för att få en bra start?
När fölet är nyfött så brukar jag försöka leda fölet framför stoet. Vissa ston blir nästan maniska och vägrar ha fölet bakom sig och vissa föl förstår inte riktigt att de ska följa sin mamma. När jag leder det nyfödda fölet så tar jag antingen ett stadigt tag om fölets rumpa och puttar fram den eller så lägger jag ett grimskaft bakom rumpan. När väl fölet har förstått att den ska följa sin mamma brukar det gå enklare. Man kan även använda sig utav en grimma som man kopplar som en sele runt fölet. Den första tiden leder jag aldrig fölet som en vuxen häst, det vill säga med grimma och grimskaft.
Jag är en av dem som brukar vänta med att lägga på grimma på fölet, men jag vet att många uppfödare som lägger grimma redan när fölet bara är några dagar gammal. Jag har provat båda modellerna och jag har faktiskt inte märkt någon större skillnad. För mig är det viktigt att fölet lär sig att följa mig som människa utan grimma och grimskaft och jag ser det som en fördel att fölen följer mig innan jag kopplar på ett grimskaft. När jag går så går dem och när jag stannar så stannar dem. Detta arbetar jag enkelt fram genom att klia på fölet. Man går några steg – stannar – kliar. På detta sätt uppmuntrar jag fölet till att följa mig.
Genom samma metod som ovan vänjer jag även fölen vid beröring på olika ställen och att lyfta benen. Denna metod kräver att fölet har uppnått en viss ålder, då det nyfödda fölet kan vara känslig mot beröring.
Det gäller att vara lite kreativ när man hantera föl. Inget föl är det andra likt. Jag skulle kunna skriva en hel bok om hur jag gör när jag tränar föl och även unga hästar. Men här är några av mina bästa tips på vad man ska tänka på när man hanterar föl;
Mina 5 bästa tips när man ska hantera föl;
- Lagom är bäst. Det är inte kul om en häst är överhanterad, lika så om den inte är alls van vid människor.
- Säkerheten kommer först! Känner du att du har tagit dig vatten över huvudet när det kommer till ditt föl eller unghäst – ta hjälp av någon som kan och har god erfarenhet av hantering av föl och unga hästar.
- Lugn miljö. Att arbeta i en lugn och trygg miljö gör stor skillnad. Se även till att du själv är i balans när du arbetar med unga individer.
- Ha en god relation med stoet. Genom att ha ett bra band till stoet så underlättar det att ”bonda” med ditt föl.
- Tid och tålamod är din bästa vän. Stressa inte. Du behöver inte lära fölet allt som finns att lära. Du kommer långt genom en god grundhantering och genom att ha en god relation till hästen. Skippa miljöträningar, träna på att lägga på täcken etc. Låt saker ta sin tid.
Tack för att ni tog er tiden och jag hoppas att jag har besvarat några frågor som finns där ute. Önskar ni följa mig på sociala medier, så hittar ni till min Instagram här
Följ Ridsport på